Kruche ciasteczka serowe obtoczone w cukrze to idealny deser do filiżanki herbaty. Niesamowicie chrupiące, smakiem przypominają nieco ciasteczka francuskie. Chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatne i mięciutkie.
Przepis na kruche ciasteczka serowe to dosłownie kilka składników. Doskonałe do wykorzystania żółtek lub sera po naleśnikach.
Do ciasta możesz dodać twaróg półtłusty zmielony trzykrotnie lub lekki serek np. philadelphia. Ewentualnie śmietankowy serek naturalny z Piątnicy. Serek powinien być kremowy, dosyć gęsty. Ja dodałam serek philadelphia i ciasteczka wyszły niesamowicie lekkie, chrupiące i delikatne jak ciasto francuskie.
Ciasteczka wykonuje się bardzo szybko i z przepisu wychodzą nawet dwie blaszki ciasteczek. Dzień wcześniej możesz wykonać ciasto i przechowywać w lodówce. Następnego dnia rozwałkować i upiec.
Moje ulubione ciasteczka tej jesieni. Polecam wypróbować.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.
KRUCHE CIASTECZKA SEROWE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 150 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 200 g serka np. philadelphia lub innego kremowego
DODATKOWO:
- cukier kryształ do obtoczenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła oraz serek i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Na lekko podsypanej stolnicy mąką rozwałkowujemy ciasto na około 1 mm grubości. Wykrawamy szklanką lub okrągłą foremką o średnicy 6-7 cm. Każdy placek obtaczamy w cukrze, następnie składamy na pół i znowu na pół tworząc trójkąt. Ponownie obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 175 C przez około 20-25 min do zarumienienia.
Witam, a można czymś nadziać? może dżemem albo nutellą?
Lepiej tych ciasteczek nie nadziewać :)
Pyszne, piekłam już wielokrotnie i zawsze z tego przepisu. Struktura ciastek po upieczeniu, to coś pomiędzy ciastem francuskim i kruchym. Czasem obtaczam w brązowym cukrze wymieszanym z cynamonem, a czasem zamiast cukru daję ziarna kminku.
W moim piekarniku najlepsza opcja pieczenia, to 180°C i na wyższej półce.
Czy serek ricotta nadaje się?
Tak :)
Witam,a czy jakaś inna mąka wchodzi w grę ? Migdałowa ?
Serdecznie pozdrawiam
Tak, można wykonać na migdałowej :)
Czy jeśli nie obtoczę ich w cukrze, to dużo stracą w smaku?
Tak, cukier tutaj daje fajną chrupkość. Natomiast mozna go pominąć, ale wtedy warto dodać więcej cukru do ciasta :)
Robiłam pierwszy raz i już chcę upiec następne :D Zostają jednymi z ulubionych, szybko się robi, ciasto się nie klei do blatu. Są po prostu pyszne :)
To są ciasteczka z kuchni rosyjskiej, nazywają się „гусиные лапки”, czyli „gęsie łapki”. Fakt, są pyszne ???? Kruchutkie w ustach, owszem, ale to nie jest ciasto kruche, bliżej mu do ciasta francuskiego, bo tak jak ono jest kostkujące.
Piszę na smartfonie, a on mi głupio podpowiada słowa, nie zauważyłam, że wpisał mi „kostkujące” zamiast „listkujące”, sorry ????
Ciasteczka są pysze. Super pasują do kawy i nie tylko. Dobrze się przechowują w blaszanym pudełku. Pozostają kruche. Polecam i dziękuję za przepis ????
Kilka dni na pewno
Bardzo dziękuję za przepis. Wypróbowałam już dziesiątki przepisów na kruche ciasteczka, ale dopiero dzisiaj trafiłam na ten idealny :)
super :)
wyszły przepyszne !! robiłam z resztką sera na sernik z wiaderka i resztką serka kanapkowego. kruchutkie, słodziutkie, polecam :)
pozdrawiam
Dobry wieczór
Piekarnik nastawiamy grzałka góra dół czy termoobieg?
gora-doł :)
Ciasteczka są super. Maślane.
Miałam zwykły biały ser. Dokładnie go zmieliłam i dałam do ciasta. Wyszło.
Bardzo dobre
Pozdrawiam ☺️
Bardzo dobre ciasteczka, przyjemnie sie je robi, ladnie wygladaja po upieczeniu, tylko zamiast serka philadelphia dalam ricote.
Gratulacje z narodzin synka :)
Dziękuję i pozdrawiam
a co z serem? nic w przepisie o nim nie ma
Jest przecież :)
Upieklam ale smak jakos mnie nie zachwyca . https://uploads.disquscdn.com/images/f15b5bee432cfe079e460e7a1637d6fde69cde283ce282ce1cd593f39bc8bf36.jpg