Ciasto kapitańskie to doskonały przepis na święta, okazje rodzinne lub imprezy. Biszkopt kakaowy, powidła śliwkowe, krem ajerkoniakowy, biszkopciki i krem śmietankowy. Całość oprószona kakao.
Ciasto kapitańskie to deser, który większości będzie smakować. Nie przekombinowane, warstwy świetnie do siebie pasują i tworzą spójną całość. Przepis podpatrzony w internecie, który zmodyfikowałam pod moje smaki.
Ciasto przełamałam odrobiną powideł śliwkowych, aby nie było mdłe. Możesz je zastąpić np. dżemem porzeczkowym lub innym ulubionym smakiem. Ważne, aby był wyrazisty i konkretny.
Ciasto pomimo warstw nie należy do zbyt ciężkich. Krem ajerkoniakowy w wersji dla dzieci możesz wykonać bez likieru. Natomiast żelatynę zastąpisz serkiem mascarpone.
Przepyszne, słodkie i kremowe ciasto, które będzie idealnym pomysłem w sytuacji kiedy będziesz potrzebowała „bezpiecznego” przepisu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KAPITAŃSKIE
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 3 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2×40 g budyń waniliowy, proszek
- 2 żółtka
- 50 ml likieru adwokat
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny *
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 1/2 małego słoiczka powideł śliwkowych
1 szklanka o pojemności 250 ml.
* żelatynę możesz zastąpić miksując ze sobą 300 ml kremówki i dodając 200 g serka mascarpone
Formę
o
wym.
24×24
lub
nieco
większą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Jajka
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
i
kakao.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
powstanie
gęsta
i
lśniąca
masa.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Za
pomocą
dużej
łyżki
np.
drewnianej
lub
szpatułki
w
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
bardzo
delikatnie
mieszamy.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
smarujemy
powidłami.
3/4
mleka
podgrzewamy
razem
z
cukrem
i
wanilią.
W
pozostałym
mieszamy
przesiany
proszek
budyniowy
oraz
żółtka.
Cały
czas
mieszając
wlewamy
powoli
do
gorącego
mleka.
Gotujemy
na
niedużym
ogniu,
aż
budyń
będzie
gęsty.
Odstawiamy,
owijamy
folią
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Miękkie
masło
przez
chwilę
miksujemy,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyń
oraz
na
koniec
likier.
Wykładamy
na
biszkopt,
układamy
biszkopciki
i
lekko
dociskamy.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
(nie
wrzącej)
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
gęstą
masę,
następnie
wsypujemy
przesiany
cukier
puder
oraz
niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę.
Wykładamy
na
biszkopty
i
specjalną
cukierniczką
szpachelką
wykonujemy
wzorek.
Ewentualnie
można
użyć
widelca.
Wkładamy
na
kilka
godzin
lub
cała
noc
do
lodówki.
Przed
podaniem
oprószamy
kakao.
Inspiracja: zjemto.blox.pl
Komentarze
Czy alkohol można zastapic masa kajmakową advokatowa?
tak
Tylko 50 ml ajerkoniaku? Czy to nie za mało?
Jeśli lubisz bardziej alkoholowe dodaj więcej