Znajdź swój przepis

Ciasto kapitańskie

31 października, 2018

Ciasto kapitańskie to doskonały przepis na święta, okazje rodzinne lub imprezy. Biszkopt kakaowy, powidła śliwkowe, krem ajerkoniakowy, biszkopciki i krem śmietankowy. Całość oprószona kakao.

Ciasto kapitańskie to deser, który większości będzie smakować. Nie przekombinowane, warstwy świetnie do siebie pasują i tworzą spójną całość. Przepis podpatrzony w internecie, który zmodyfikowałam pod moje smaki.

Ciasto przełamałam odrobiną powideł śliwkowych, aby nie było mdłe. Możesz je zastąpić np. dżemem porzeczkowym lub innym ulubionym smakiem. Ważne, aby był wyrazisty i konkretny.

Ciasto pomimo warstw nie należy do zbyt ciężkich. Krem ajerkoniakowy w wersji dla dzieci możesz wykonać bez likieru. Natomiast żelatynę zastąpisz serkiem mascarpone.

REKLAMA:

Przepyszne, słodkie i kremowe ciasto, które będzie idealnym pomysłem w sytuacji kiedy będziesz potrzebowała „bezpiecznego” przepisu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto kapitańskie

CIASTO KAPITAŃSKIE

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 3 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2×40 g budyń waniliowy, proszek
  • 2 żółtka
  • 50 ml likieru adwokat
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

REKLAMA:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny *
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 1/2 małego słoiczka powideł śliwkowych

1 szklanka o pojemności 250 ml.

 * żelatynę możesz zastąpić miksując ze sobą 300 ml kremówki i dodając 200 g serka mascarpone

Formę o wym. 24×24 lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia, następnie smarujemy powidłami.
3/4 mleka podgrzewamy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mieszamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając wlewamy powoli do gorącego mleka. Gotujemy na niedużym ogniu, aż budyń będzie gęsty. Odstawiamy, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń oraz na koniec likier. Wykładamy na biszkopt, układamy biszkopciki i lekko dociskamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, następnie wsypujemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na biszkopty i specjalną cukierniczką szpachelką wykonujemy wzorek. Ewentualnie można użyć widelca. Wkładamy na kilka godzin lub cała noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy kakao.

ciasto kapitańskie ciasto kapitańskie

ciasto kapitańskie ciasto kapitańskie ciasto kapitańskie ciasto kapitańskie

Inspiracja: zjemto.blox.pl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy alkohol można zastapic masa kajmakową advokatowa?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. Tylko 50 ml ajerkoniaku? Czy to nie za mało?

    1. aneta Autor says:

      Jeśli lubisz bardziej alkoholowe dodaj więcej :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij