Ciasto kapitańskie to doskonały przepis na święta, okazje rodzinne lub imprezy. Biszkopt kakaowy, powidła śliwkowe, krem ajerkoniakowy, biszkopciki i krem śmietankowy. Całość oprószona kakao.
Ciasto kapitańskie to deser, który większości będzie smakować. Nie przekombinowane, warstwy świetnie do siebie pasują i tworzą spójną całość. Przepis podpatrzony w internecie, który zmodyfikowałam pod moje smaki.
Ciasto przełamałam odrobiną powideł śliwkowych, aby nie było mdłe. Możesz je zastąpić np. dżemem porzeczkowym lub innym ulubionym smakiem. Ważne, aby był wyrazisty i konkretny.
Ciasto pomimo warstw nie należy do zbyt ciężkich. Krem ajerkoniakowy w wersji dla dzieci możesz wykonać bez likieru. Natomiast żelatynę zastąpisz serkiem mascarpone.
Przepyszne, słodkie i kremowe ciasto, które będzie idealnym pomysłem w sytuacji kiedy będziesz potrzebowała „bezpiecznego” przepisu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KAPITAŃSKIE
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 3 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2×40 g budyń waniliowy, proszek
- 2 żółtka
- 50 ml likieru adwokat
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny *
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 1/2 małego słoiczka powideł śliwkowych
1 szklanka o pojemności 250 ml.
* żelatynę możesz zastąpić miksując ze sobą 300 ml kremówki i dodając 200 g serka mascarpone
Formę o wym. 24×24 lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia, następnie smarujemy powidłami.
3/4 mleka podgrzewamy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mieszamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając wlewamy powoli do gorącego mleka. Gotujemy na niedużym ogniu, aż budyń będzie gęsty. Odstawiamy, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń oraz na koniec likier. Wykładamy na biszkopt, układamy biszkopciki i lekko dociskamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, następnie wsypujemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na biszkopty i specjalną cukierniczką szpachelką wykonujemy wzorek. Ewentualnie można użyć widelca. Wkładamy na kilka godzin lub cała noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy kakao.
Inspiracja: zjemto.blox.pl
Czy alkohol można zastapic masa kajmakową advokatowa?
tak :)
Tylko 50 ml ajerkoniaku? Czy to nie za mało?
Jeśli lubisz bardziej alkoholowe dodaj więcej :)