Wszyscy znamy rogaliki drożdżowe, ale równie smaczne są kruche rogaliki z marmoladą. Najlepiej smakują z filiżanką herbaty lub kawy. Ciasto możemy przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a kiedy będziemy mieć ochotę na rogaliki w chwilę je uformować i upiec. Zachowują swoją świeżość nawet kilka dni. Rogaliki kruche w przeciwieństwie do drożdżowych są niewielkich rozmiarów. Do środka możemy dodać dowolne nadzienie, ale najlepsza jest dosyć twarda marmolada, ponieważ podczas pieczenia nie będzie wypływać. Wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
SKŁADNIKI
NA
CIASTO:
ILOŚĆ:
ok.
35
rogalików
- 2 1/4 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła lub margaryny ( prosto z lodówki )
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18 %
- 1/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
DODATKOWO:
- marmolada np. wieloowocowa
- cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy i dodajemy zimne masło pokrojone na niewielkie kawałki. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder oraz sól, wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 2-3 godz do lodówki, a najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części i każdy kawałek rozwałkowujemy ( podsypując mąką ) na grubość ok. 2 mm. Przy pomocy dużego talerza lub innego okrągłego naczynia wykrawamy koło. Dzielimy na 8 części i na każdej nakładamy kleks z marmolady. Zwijamy od szerszej strony do węższej, końce lekko przybliżając ku sobie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 15 min. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze
Właśnie zrobiłam rogaliki, wyszło kilka wsadów, dżem, czekolada i kinderki ???? Polecam przepis