Znajdź swój przepis

Miodowe ciastka ze słonecznikiem

18 listopada, 2013

Bardzo smaczne i zdrowe ciastka ze słonecznikiem, które nie zawierają w sobie cukru białego. Ciastka słodzone są zdrowym miodem, a ziarna słonecznika nadają im ciekawego smaku. Po wystudzeniu ciasteczka są bardzo kruche i delikatne. Idealnie nadają się na przekąskę dla dzieci lub do pracy. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a przygotowanie można rozłożyć na dwa etapy. Ciasto przygotować wcześniej, a upiec następnego dnia. Inspiracja ze strony moje ciasto. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ:  ok. 24 sztuk

  • 200 g masła lub margaryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu

 SKŁADNIKI NA WIERZCH:

  • 150 g ziaren słonecznika
  • 100 miodu
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
  • 50 g masła lub margaryny

Do mąki dodajemy masło lub margarynę, jajko oraz miód, wszystko razem łączymy i chwilę zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na min. pół godziny do lodówki ( można zostawić na noc ). Ziarna słonecznika wsypujemy do rondelka, dodajemy miód, śmietanę oraz masło lub margarynę. Przesmażamy do momentu, aż masa będzie gęsta.
Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy foremką do ciasta o śr. ok. 6 cm. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch każdego wyciętego foremką ciasta nakładamy po około łyżeczce nadzienia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok. 15 min. Ciasteczka powinny się lekko zarumienić. Smacznego.

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. czy można pominąć śmietanę? i czy można dodać tylko żółtko z jajka do ciasta??

    1. Śmietanę możesz zastąpić jogurtem lub np. maślanką ewentualnie pomiń. Możesz nie dodawać białka, ale jeśli ciasto będzie za suche dodaj np. trochę zimnej wody. Pozdrawiam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij