Znajdź swój przepis

Bułeczki z jabłkami

3 marca, 2022

Przepis na domowe bułeczki z jabłkami na bazie ciasta drożdżowego z kawałkami owoców w środku i lukrem lekko cytrynowym. Nie ma lepszych drożdżówek niż te domowe.

Do środka zamiast jabłek możesz dodać w sezonie np. maliny, wiśnie lub jagody. Zamiast owoców świetnie sprawdzi się np. budyń lub twaróg.

Bułeczki z jabłkami najlepiej smakują tego samego dnia. Ciasto drożdżowe jest niesamowicie delikatne i mięciutkie. Jabłka w środku dają lekko kwaśny smak i w połączeniu z lukrem tworzy przepyszną całość.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.

REKLAMA:

bułeczki-z-jabłkami

BUŁECZKI Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki rożków

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 500 g mąki tortowej
  • 10 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
  • 80 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko o temp. pokojowej
  • 2 żółtka o temp. pokojowej
  • 100 g serka naturalnego śmietankowego
  • 90 g masła, roztopionego
  • szczypta soli

NADZIENIE JABŁKOWE

  • 3 – 4 duże jabłka, najlepiej lekko kwaśne
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 – 4 łyżki suszonej żurawiny

LUKIER

REKLAMA:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny

DODATKOWO

  • 1 jajko wymieszany z 1 łyżką mleka
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny lub skórki pomarańczowej na wierzch

PRZYGOTOWANIE:

Jeśli używasz drożdży świeżych wykonujemy rozczyn: do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i wkruszamy drożdże świeże, ponownie mieszamy do rozpuszczenia. Owijamy folią lub przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże lub zaczyn ze świeżych drożdży oraz resztę składników (oprócz masła). Mieszamy ciasto i zaczynamy wyrabianie dodając w kilku porcjach roztopione masło. Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do rondelka razem z masłem, cukrem, cynamonem, żurawiną i sokiem z cytryny. Dusimy na niewielkim ogniu, aż jabłka będą lekko twarde. Zostawiamy do wystygnięcia.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na ok. 1 cm grubości. Wykrawamy kwadraty ok. 15 x 15 cm. Na każdy róg kwadrata nakładamy po łyżce jabłek. Przykrywamy tworząc trójkąt i brzegi zlepiamy dociskając widelcem. Gotowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i jeszcze raz brzegi dociskamy widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15-20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu smarujemy wierzch lukrem (cukier puder przesiewamy i dodajemy wodę oraz sok z cytryny mieszamy, aż powstanie gęsty ale płynny lukier) i obsypujemy żurawiną lub skórką pomarańczową.

bułeczki-z-jabłkami bułeczki-z-jabłkami

bułeczki-z-jabłkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij