Przepis na domowe bułeczki z jabłkami na bazie ciasta drożdżowego z kawałkami owoców w środku i lukrem lekko cytrynowym. Nie ma lepszych drożdżówek niż te domowe.
Do środka zamiast jabłek możesz dodać w sezonie np. maliny, wiśnie lub jagody. Zamiast owoców świetnie sprawdzi się np. budyń lub twaróg.
Bułeczki z jabłkami najlepiej smakują tego samego dnia. Ciasto drożdżowe jest niesamowicie delikatne i mięciutkie. Jabłka w środku dają lekko kwaśny smak i w połączeniu z lukrem tworzy przepyszną całość.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.
REKLAMA:
BUŁECZKI Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki rożków
CIASTO DROŻDŻOWE
- 500 g mąki tortowej
- 10 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
- 80 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 2 żółtka o temp. pokojowej
- 100 g serka naturalnego śmietankowego
- 90 g masła, roztopionego
- szczypta soli
NADZIENIE JABŁKOWE
- 3 – 4 duże jabłka, najlepiej lekko kwaśne
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 – 4 łyżki suszonej żurawiny
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny
DODATKOWO
- 1 jajko wymieszany z 1 łyżką mleka
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny lub skórki pomarańczowej na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli używasz drożdży świeżych wykonujemy rozczyn: do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i wkruszamy drożdże świeże, ponownie mieszamy do rozpuszczenia. Owijamy folią lub przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy suche drożdże lub zaczyn ze świeżych drożdży oraz resztę składników (oprócz masła). Mieszamy ciasto i zaczynamy wyrabianie dodając w kilku porcjach roztopione masło. Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do rondelka razem z masłem, cukrem, cynamonem, żurawiną i sokiem z cytryny. Dusimy na niewielkim ogniu, aż jabłka będą lekko twarde. Zostawiamy do wystygnięcia.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na ok. 1 cm grubości. Wykrawamy kwadraty ok. 15 x 15 cm. Na każdy róg kwadrata nakładamy po łyżce jabłek. Przykrywamy tworząc trójkąt i brzegi zlepiamy dociskając widelcem. Gotowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i jeszcze raz brzegi dociskamy widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15-20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu smarujemy wierzch lukrem (cukier puder przesiewamy i dodajemy wodę oraz sok z cytryny mieszamy, aż powstanie gęsty ale płynny lukier) i obsypujemy żurawiną lub skórką pomarańczową.