Znajdź swój przepis

Ciasto z cukinii

4 lipca, 2023

Ciasto z cukinii to niesamowicie wilgotne, lekkie i proste ciasto czekoladowe z dużą ilością kakao. Ciasto bez użycia miksera.

Przepis na ciasto jest niezwykle prosty i każdy nawet początkujący poradzi sobie z nim bez problemów. Wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi łyżką, nie mieszając zbyt długo.

Ciasto jest puszyste i wilgotne, dzięki dodaniu startej na drobnych oczkach cukinii. Jeśli lubisz możesz do środka dodać kropelki czekoladowe lub startą czekoladę, która jeszcze bardziej podkreśli smak ciasta.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BROWNIE WIŚNIA W CZEKOLADZIE

CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY

CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI

ciasto z cukinii

CIASTO Z CUKINII

SKŁADNIKI:

  • 1 1/2 szklanki startej drobno cukinii
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki maślanki o temp. pokojowej
  • 1 1/2 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g gorzkiej lub deserowej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Tortownicę o śr. 24 – 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka mieszamy razem z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, roztopionym masłem, maślanką i solą. Do masy przesiewamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, wrzucamy cukinię i mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy wierzch ciasta i zostawiamy na ok. 10 – 15 minut do stężenia.

ciasto z cukinii
ciasto z cukinii

Dołącz do dyskusji

  1. Wyszło mega pyszne! Uwielbiam takie szybkie i wilgotne ciasta 🤎

  2. Czesc, czy zamiast maki tortowej move uzyc orkiszowej? Oraz wogole nie mam ani maslanki, ani kefiru, co zamiast tego skladnika zastasowac? Moze byc smietana?
    Dziekuje za odpowiedz,
    Gosia

    1. Witam, może być mąką orkiszowa i zamiast maślanki np. jogurt naturalny :)

  3. Co można dać zamiast maślanki (kefir też nie)?

  4. Czy cukinię należy odcisnąć czy dodać taką mokrą? Ma być starta na najdrobniejszych oczkach jak na placki czy na tych średnich z boku tarki?

    1. Ja swoją cukinię ścierałam na średnich oczkach, nie tych najmniejszych, aby nie zrobiła się papka. Cukinii nie odciskałam :)

  5. Można zastąpić maślankę kefirem?

  6. Najlepsze ;)

    1. Ciasto absolutnie pyszne 😍 złamałam wszystkie zasady tego przepisu a i tak wyszło super. Niemożliwe żeby się nie udało. Dałam zimne jajka, za dużo kefiru, cukinię zmiksowałam na papkę, zamiast masła dodał 3 łyżki oleju żeby nie brudzić garnuszka 😅 . Upiekłam w keksówce. Wyszło miękkie, puszyste, wilgotne a co najważniejsze bobas jak widzi to szaleje żeby dać mu gryza 😅 dzięki za kolejny genialny przepis.❤️

    2. Bardzo się ciesze, że smakowało :)

  7. A w którym momencie dokłada się 3 łyżki roztopionego masła?? Są podane w składnikach natomiast nie widzę w wykonaniu kiedy je dołożyć…

    1. Już poprawione :) dziękuję za informacje :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x