Najlepszy przepis na czekoladowy chlebek jaki do tej pory miałam okazję upiec. Mocno czekoladowy, wilgotny z kawałeczkami banana i czekolady. Chlebek jest słodki, rozpływa się w ustach, ale nie jest w konsystencji najlżejszy.
Wypiek chlebka bananowego jest dziecinnie prosty. Wystarczy wymieszać suche składniki ze sobą i dodać mokre. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki, dzięki czemu w całym cieście będziemy natykać się na nią w półpłynnej postaci.
Banany do tego ciasta powinny być dosyć twarde. Widelcem je rozdrabniamy, ale nie na zupełną papkę. Fajnie jeśli będą drobne kawałeczki, które będą widoczne w cieście.
Do chlebka bananowego jeśli lubisz możesz posiekać i dodać np. orzechy włoskie. Fajnie podkreślą smak czekolady i bananów.
Ten przepis na czekoladowy chlebek bananowy zupełnie mnie urzekł swoim smakiem i konsystencją. Spokojnie może przetrwać 2-3 dni i nie straci zbyt dużo na swoim smaku. Użyj koniecznie dobrej jakościowo gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao.
Super smaczny, bardzo prosty i zdrowy chlebek bananowy jest także doskonały dla dzieci. Natomiast przyznam się, że czekoladowe ciasta to nie do końca moja bajka tak to ciasto po jednym kawałku przekonało mnie do siebie.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z bananami.
CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY
SKŁADNIKI NA CHLEBEK
- 1 szklanka mąki tortowej
- 120 g masła, roztopionego
- 1 jajko, duże
- 1 białko
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki gorzkiej czekolady, posiekanej
- 3 banany
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 70 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem, sodą. Roztopione i ostudzone masło mieszamy z cukrami, jogurtem, jajkiem, białkiem oraz solą. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia. Banany rozdrabniamy widelcem i dodajemy razem z posiekaną na kawałeczki czekoladą do ciasta. Ponownie mieszamy tylko do połączenia. Keksówkę o wym. 10×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 60-70 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto i zostawiamy na około 15 min do stężenia.
Mam mocno dojrzale banany, mogą być?
Czy mogę zastąpić masło olejem kokosowym?
Można, ale konsystencja ciasta będzie nieco inna
cukier wanilinowy*
A białko ma być ubite?
Białko nie musi być ubite :)
Jakie wymiary keksówki?
Już dodane :) dzieki
prosze o rozmiar keksówki