Najlepszy przepis na czekoladowy chlebek jaki do tej pory miałam okazję upiec. Mocno czekoladowy, wilgotny z kawałeczkami banana i czekolady. Chlebek jest słodki, rozpływa się w ustach, ale nie jest w konsystencji najlżejszy.
Wypiek chlebka bananowego jest dziecinnie prosty. Wystarczy wymieszać suche składniki ze sobą i dodać mokre. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki, dzięki czemu w całym cieście będziemy natykać się na nią w półpłynnej postaci.
Banany do tego ciasta powinny być dosyć twarde. Widelcem je rozdrabniamy, ale nie na zupełną papkę. Fajnie jeśli będą drobne kawałeczki, które będą widoczne w cieście.
Do chlebka bananowego jeśli lubisz możesz posiekać i dodać np. orzechy włoskie. Fajnie podkreślą smak czekolady i bananów.
Ten przepis na czekoladowy chlebek bananowy zupełnie mnie urzekł swoim smakiem i konsystencją. Spokojnie może przetrwać 2-3 dni i nie straci zbyt dużo na swoim smaku. Użyj koniecznie dobrej jakościowo gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao.
Super smaczny, bardzo prosty i zdrowy chlebek bananowy jest także doskonały dla dzieci. Natomiast przyznam się, że czekoladowe ciasta to nie do końca moja bajka tak to ciasto po jednym kawałku przekonało mnie do siebie.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z bananami.
CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY
SKŁADNIKI NA CHLEBEK
- 1 szklanka mąki tortowej
- 120 g masła, roztopionego
- 1 jajko, duże
- 1 białko
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki gorzkiej czekolady, posiekanej
- 3 banany
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 70 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie
składniki
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao,
proszkiem,
sodą.
Roztopione
i
ostudzone
masło
mieszamy
z
cukrami,
jogurtem,
jajkiem,
białkiem
oraz
solą.
Dodajemy
do
suchych
składników
i
mieszamy
do
połączenia.
Banany
rozdrabniamy
widelcem
i
dodajemy
razem
z
posiekaną
na
kawałeczki
czekoladą
do
ciasta.
Ponownie
mieszamy
tylko
do
połączenia.
Keksówkę
o
wym.
10×25
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
ciasto
i
wyrównujemy.
Pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
60-70
min.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
mocno
podgrzewamy,
następnie
dodajemy
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
połączenia.
Polewamy
ciasto
i
zostawiamy
na
około
15
min
do
stężenia.
Komentarze
Mam mocno dojrzale banany, mogą być?