Syrniki lub serniczki, czyli placki twarogowe do przygotowania w 15 minut na szybkie śniadanie kolację lub deser. Przepyszne i proste.
Placuszki możemy podawać na słodko z konfiturą, owocami, jogurtem lub miodem. Przygotować je można również w wersji słonej, wystarczy zmniejszyć ilość cukru, dodać szczyptę soli i gotowe.
Serniczki są sycące, w środku dosyć mięciutkie z chrupiącą skórką na wierzchu. Polecam od razu przygotować z podwójnej porcji są tak pyszne.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SYRNIKI
PRZEPIS:
ILOŚĆ: ok. 5 – 6 serniczków
- 250 g twarogu, półtłustego
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 – 3 łyżki mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cukier, jajko, kaszkę oraz mąkę i mieszamy dokładnie, aż uzyskamy w miarę jednolitą konsystencję. Masa powinna być gęsta i dosyć lepka. Na dosyć mocno podsypanej mąką stolnicy wykładamy masę, wierzch oprószamy mąką i lekko rozwałkowujemy na grubość ok. 2 – 3 cm. Wykrawamy szklanką koła o średnicy ok. 6 – 7 cm. Na patelni rozgrzewamy lekko olej lub masło i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Smażymy przez ok. 3 – 4 minuty z każdej strony. Jeśli zbyt mocno się rumienią wystarczy zmniejszyć ogień. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.