Znajdź swój przepis

Faworki na piwie

30 stycznia, 2024

Faworki na piwie są niesamowicie kruche, lekkie i chrupiące. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny w tłusty czwartek.

Dodatek piwa w przepisie sprawia, że są jeszcze bardziej chrupiące z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Mniej chłoną tłuszcz i są leciutkie jak piórko.

Zasada przy faworkach jest jedna, aby je bardzo cienko rozwałkować.

Przepis jest niezawodny i szybki w przygotowaniu.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PĄCZKI PIECZONE Z MASCARPONE

PĄCZKI DOMOWE

FAWORKI Z MASCARPONE

faworki

FAWORKI NA PIWIE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 duże talerze faworków

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy do mąki razem ze śmietaną, piwem oraz szczyptą soli. Mieszamy chwilkę łyżką i zaczynami wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Następnie przekładamy na oprószony lekko mąką blat i zaczynamy „wybijać” ciasto wałkiem, aby wtłoczyć powietrze. Dalej składamy na pół i ponownie „wybijamy” i tak powtarzamy czynność kilkukrotnie.
Ciasto dzielimy na dwie części i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto. Wycinamy podłużne pasy o szerokości ok. 3 cm, następnie w poprzek o długości ok. 10 – 11 cm i nacinamy lekko środek. Wywijamy jeden koniec ciasta przez nacięcie tworząc kształt faworka. Postępujemy tak z całym ciastem. Przekładamy na blaszkę lekko oprószoną mąką i do czasu przygotowania wszystkich faworków przykrywamy ręcznikiem kuchennym.
Olej rozgrzewamy do temp. 180ºC i smażymy na złoty kolor z obu stron faworki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Oprószamy cukrem pudrem.

faworki na piwie
faworki na piwie
faworki na piwie

Dołącz do dyskusji

  1. Angelika says:

    Czy można ciasto zrobić dzień wcześniej i trzymać w lodówce?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x