Faworki na piwie są niesamowicie kruche, lekkie i chrupiące. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny w tłusty czwartek.
Dodatek piwa w przepisie sprawia, że są jeszcze bardziej chrupiące z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Mniej chłoną tłuszcz i są leciutkie jak piórko.
Zasada przy faworkach jest jedna, aby je bardzo cienko rozwałkować.
Przepis jest niezawodny i szybki w przygotowaniu.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
FAWORKI NA PIWIE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 duże talerze faworków
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- szczypta soli
DODATKOWO
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy do mąki razem ze śmietaną, piwem oraz szczyptą soli. Mieszamy chwilkę łyżką i zaczynami wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Następnie przekładamy na oprószony lekko mąką blat i zaczynamy „wybijać” ciasto wałkiem, aby wtłoczyć powietrze. Dalej składamy na pół i ponownie „wybijamy” i tak powtarzamy czynność kilkukrotnie.
Ciasto dzielimy na dwie części i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto. Wycinamy podłużne pasy o szerokości ok. 3 cm, następnie w poprzek o długości ok. 10 – 11 cm i nacinamy lekko środek. Wywijamy jeden koniec ciasta przez nacięcie tworząc kształt faworka. Postępujemy tak z całym ciastem. Przekładamy na blaszkę lekko oprószoną mąką i do czasu przygotowania wszystkich faworków przykrywamy ręcznikiem kuchennym.
Olej rozgrzewamy do temp. 180ºC i smażymy na złoty kolor z obu stron faworki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Oprószamy cukrem pudrem.
Czy można ciasto zrobić dzień wcześniej i trzymać w lodówce?
Tak :)