Znajdź swój przepis

Pączki pieczone z mascarpone i marmoladą

24 lutego, 2022

W tym roku na tłusty czwartek wymyśliłam przepis na pyszne pączki pieczone z mascarpone oraz marmoladą. Szukając inspiracji na stronie przepisy.pl wymyśliłam połączenie ciasta drożdżowego z mascarpone, które jest przepyszne.

Pączki pieczone z dodatkiem serka są jeszcze lepsze w smaku, wilgotniejsze i mają lekko serowy posmak. W połączeniu z marmoladą owocową i lukrem są obłędne.

Pączki pieczone to lżejsza wersja pączków w porównaniu do smażonych na oleju.

Pączki możesz nadziewać przed pieczeniem używając bardziej stałych kremów lub marmolady. Natomiast po upieczeniu możesz nadziewać szprycą pączki dżemem o dowolnym smaku lub kremem budyniowym.

Pączki pieczone są najlepsze zaraz po upieczeniu, polane lukrem i jedzone jeszcze lekko ciepłe.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na tłusty czwartek.

pączki pieczone

PĄCZKI PIECZONE Z MASCARPONE I MARMOLADĄ

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 cała blaszka pączków

  • 500 g mąki tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka o temp. pokojowej
  • 100 g serka mascarpone o temp. pokojowej
  • 100 g masła, roztopionego
  • szczypta soli

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżki gorącej wody

DODATKOWO

  • 1 jajko + 2 łyżki mleka
  • marmolada do nadziewania
  • cukier puder do oprószenia zamiast lukru

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Dodajemy suche drożdże (ze świeżych wcześniej wykonujemy zaczyn*), cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, serek oraz wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy dokładnie łyżką lub używamy miksera z hakiem. Następnie dodajemy w kilku porcjach roztopione i jeszcze ciepłe masło i zaczynamy wyrabianie (ok. 10 minut). Gotowe ciasto formujemy w kulkę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Następnie na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy placek o grubości ok. 1 cm. Wykrawamy szklanką lub foremką kółka o średnicy ok. 7-8 cm. Na środek nakładamy łyżeczkę powideł lub marmolady. Zlepiamy brzegi i formujemy pączek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub papilotkach do muffinek (łączeniem w dół). Zostawiamy na 30 minut do napuszenia. Następnie wierzch smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w temp. 175°C przez ok. 20-25 minut do zarumienienia skórki. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem lub wykonujemy lukier. Cukier puder przesiewamy i dodajemy sok oraz wodę. Mieszamy dokładnie, aż uzyskamy lekko płynny lukier. Smarujemy wierzch pączków.

* Zaczyn wykonujemy z 1 łyżki mąki, cukru, drożdży świeżych i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Dalej postępujemy jak w przepisie.

pączki pieczone pączki pieczone

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo dobry przepis, pączusie przepyszne.

  2. Zapewne pyszne, ale nie mieszajmy w to pączków. Nie rozumiem szukania analogii na siłę…

  3. Pyszne, tylko pozno juz zeby upiec ,ale dziekuje za swietny przepis.Pozdrawiam. przyda sie na pozniej nie tylko na tłusty czwartek

  4. Czy zamiast mascarpone można dodać serka homogenizowanego?

    1. aneta Autor says:

      tak )

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x