Znajdź swój przepis

Mazurek cytrynowy

22 marca, 2024

Mazurek cytrynowy na kruchym cieście z kremem cytrynowym, udekorowany bezami. Cudowny, orzeźwiający i słodki mazurek wielkanocny.

Kruche ciasto możemy wykonać dzień wcześniej i kolejnego upiec przed wypełnieniem nadzienia. Krem jest mocno cytrynowy, słodki i zarazem nieco kwaśny idealny do przełożenia ciasta.

Szybki w przygotowaniu i bardzo prosty. Udekorować go można świeżymi owocami np. truskawkami, malinami lub borówkami. Bardzo ładnie będzie się prezentował z jasnymi jajeczkami czekoladowymi.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MAZUREK KAJMAKOWY

BABKA CYTRYNOWA

WIELKANOCNE BABECZKI JOGURTOWE

mazurek cytrynowy

MAZUREK CYTRYNOWY

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 300 g mąki tortowej
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 1 zimne jajko (rozmiar L)
  • 1 zimne żółtko (rozmiar L)

WARSTWA CYTRYNOWA

  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2 żółtka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryny
  • skórka otarta z dwóch cytryn

DODATKOWO

  • mini beziki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy jajko oraz żółtko i wyrabiamy, aż powstanie jednolite ciasto. Wylepiamy dno formy 3/4 ciasta i wyrównujemy np. szklanką. Z pozostałego ciasta wykonujemy wałeczki, które układamy na bokach i nakłuwamy widelcem, aby wykonać wzorek. Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki pod przykryciem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia wierzchu mazurka. Zostawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie wykonujemy lemon curd. Do rondelka przekładamy jajka, żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy i podgrzewamy chwilkę na małym ogniu. Następnie dodajemy masło, skórkę oraz sok z cytryny i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty jak budyń krem cytrynowy. Gotowy zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Na spód mazurka wykładamy krem cytrynowy i dekorujemy mini bezikami oraz owocami np. truskawkami, borówkami.

mazurek cytrynowy
mazurek cytrynowy

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można zrobić w formie do tarty?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x