Znajdź swój przepis

Kruche ciastka z lemon curd

5 listopada, 2012

Krem lemon curd już dawno intrygował mnie swoją nazwą i pięknym żółtym kolorem, myślałam, że może jest to chemiczny barwnik, ale nic z tych rzeczy to tylko cytrusy i dobre, kurze jaja. Kruche ciastka z lemon curd ewidentnie coś dla fanów cytrusów, z lekka kojarzy mi się z cukierkami, które kupowało się w dzieciństwie. Krem na początku może odstraszać swoją intensywnością, ale po paru chwilach kubki smakowe przyzwyczajają się i chcą więcej tego wspaniałego cytrynowego kremu. Połączenie go z ciasteczkami jest rewelacyjne i super smaczne, wszystkie były zjedzone tego samego dnia, a nawet żałowałam, że nie zrobiłam więcej:).  Z przepisu peasepudding. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTKA :

ILOŚĆ: ok. 1 blaszka ciastek

  • 300 g mąki
  • 200 g masła, miękkiego
  • 100 g cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii

 

REKLAMA:

SKŁADNIKI NA LEMON CURD:

  • sok z 4 cytryn
  • starta skorka z 4 cytryn
  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła

 Mąkę przesiewamy dodajemy cukier puder, miękkie masło oraz ekstrakt, wszystko razem zagniatamy do połączenia składników.

Powstałe ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na dosyć cienki placek. Za pomocą foremki wykrawamy w kształcie serca ciasteczka, w co drugim dodatkowo mniejszą foremką wykrawamy środek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczeni i wkładamy do piekarnika na ok. 9-10 min. w temp. 190 C. Ciastka po upieczeniu studzimy na kratce.

Do niewielkiego rondelka wlewamy ok. 2-3 szklanki wody i zagotowujemy. Stawiamy na nim metalową miskę lub kolejny rondelek i wkładamy masło, roztrzepane jajka, cukier puder, sok oraz skórkę z cytryn. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż masa całkowicie się połączy i zgęstnieje jak budyń ( ok. 15-20 min. ), cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Gotowy krem możemy użyć do innych wypieków lub przechować na później w lodówce.

Ostudzone ciastka przekładamy na gładką powierzchnię i za pomocą łyżeczki lub szprycy cukierniczej nakładamy lemon curd, następnie przykrywamy ciasteczkami z wyciętym środkiem i lekko dociskamy. Ja dodatkowo posypałam wierzch cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. Smacznego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij