Pierniczki świąteczne z tego przepisu pochodzą z Ikei, czyli klasyczne szwedzkie pierniczki. Są od razu miękkie, słodziutkie, maślane i trochę różnią się od tych typowych wypiekanych w Polsce. Natomiast po zjedzeniu pierwszego wiedziałam, że będą moimi ulubionymi pierniczkami. W strukturze trochę przypominają połączenie herbatników z pierniczkami. Są przepyszne i jeśli takich nie jadłeś wypróbuj na święta.
Ciasto koniecznie trzeba cienko rozwałkować, dzięki temu są miękkie zaraz po upieczeniu i nie twardnieją. Pierniczki z tego przepisu są idealne na ostatnią chwilę, ponieważ nie muszą leżeć. Po upieczeniu nie przechowywałam ich w żadnym pojemniku i nadal były mięciutkie.
Ciasto na pierniczki możesz przygotować kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce. Ciasto w lodówce dojrzeje i uzyska lepszy aromat.
Pierniczki nie tracą kształtu podczas wypiekania, nie mają wypukłości i doskonale nadają się do pokrywania lukrem, tworzenia domków z piernika, na choinkę itp. Pomysłów na ich kreatywne wykorzystanie jest mnóstwo.
Uwielbiam te pierniczki świąteczne za to, że nie potrzebują zbyt dużej uwagi. Wystarczy upiec i zajadać. Rewelacyjne w smaku, proste i cudownie maślane. Jak dla mnie to wersja idealna. Inspiracja: niebo w gębie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
SKŁADNIKI NA CIASTO
ILOŚĆ: 3 blaszki pierniczków
- 100 g miodu, płynnego
- 100 g cukru, zwykły lub trzcinowy
- 115 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Miód, cukier, masło, cynamon oraz przyprawę do piernika przekładamy do żaroodpornej miseczki (ew. rondelek). Układamy nad garnuszkiem z niewielką ilością gotującej się wody i podgrzewamy składniki do rozpuszczenia. Miseczkę zdejmujemy i zostawiamy, aż masa osiągnie temp. pokojową. Następnie dodajemy śmietankę, sól oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne. Owijamy je folią i wkładamy na minimum całą noc do lodówki. Następnego dnia na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy cienkie ciasto i wykrawamy foremkami ulubione kształty (pierniczki muszą być cienkie, u mnie miały ok. 3-4 mm). Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 10-15 min do lekkiego zarumienienia.
Moje ciasto też było twarde po wyjęciu z lodówki. Następnym razem wyjmę je wcześniej, tym razem podgrzałam je przez minutę w mikrofali i było mięciutkie. Dobrze się wałkowalo. A w smaku są przepyszne!
Moje ciasto też wyszło kruche rozpada się przy walkowaniu
Dlaczego moje ciasto jest tak twarde. Ręce mnie bolą. :-) nie da rady rozwałkować, bo się mega kruszy
Trochę tak
Ile wychodzi mniej więcej pierników z tego przepisu?
3 blaszki :)
Właśnie wyjęła swoje ciasto z lodówki ale jest tak twarde z nie mogę go rozwałkować. Czy coś poszło nie tak ?
Wesołych świąt !
Witam :) czy mogę wyjąc ciasto z lodowki po 8h ? :p
Tak :)
przymierzam się do zrobienia tych pierniczków i mam pytanie : czy miód prawdziwy czy sztuczny ? Ewentualnie czy można pomieszać pół na pół ?
Ja do pierniczków zawsze dodajemy miód prawdziwy :)
Można dodać śmietany 36 % ? :)
Pozdrawiam,
Wesołych Świąt ! :)
Moze byc troche za gesta, ale mozesz wlac jej wiecej
A mi wyszły bardziej kruche niż „Pierniczkowe”… :(
Zrobiłam. Są świetne. Dodałam 100 g mąki żytniej i 900 g pszennej zamiast kg pszennej (robiłam z podwójnej porcji składników)
Nie robiłam nigdy pierników z dodatkiem kremówki, ale Twoje pierniczki wyglądają bardzo smakowicie, będą pięknie wyglądały na choince. Ja w tym roku chcę zrobić bardziej puszyste i miękkie pierniczki, przepis znalazłam na http://supermamy.limango.pl/swiateczne-pierniki-pieczemy-i-dekorujemy/ . Moje dzieci już nie mogą się doczekać, kiedy będziemy piec i dekorować świąteczne pierniki! :)
Dzisiaj piekę właśnie grusze i bardziej puszyste pierniczki zobaczymy jak mi wyjdą :)
czy ze śmietany 18% tez wyjdą?
kwaśna śmietana jest za gęsta do tego przepisu
Pierniczki z kremówką to dla mnie nowość:)
Alleluja, pierniczki które nie muszą leżakować! Zrobię w tym roku i oddam się pierniczkowej rozpuście. Dziękuję za ten przepis!