Znajdź swój przepis

Ciasto biały Michałek

12 stycznia, 2024

Ciasto biały Michałek na biszkopcie z kremem michałkowym i kokosową bezą. Przepyszne i delikatne ciasto na każdą okazję. Inspirowane popularnymi cukierkami.

Wariacja na temat kremu michałkowego zamknięta w przepisie na to pyszne ciasto.

Leciutki biszkopt, delikatny i słodki krem michałkowy na bazie białej czekolady, orzeszków i mascarpone ze śmietanką. Wierzch z chrupiącej bezy z dodatkiem wiórków kokosowych.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TORT DWA MICHAŁY

CIASTO MICHAŁEK NA JASNYM BISZKOPCIE

CIASTO KUKUŁKA

ciasto michałek

CIASTO BIAŁY MICHAŁEK

SKŁADNIKI:

BISZKOPT JASNY

  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • szczypta soli

BEZA KOKOSOWA

  • 4 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki wiórki kokosowe
  • szczypta soli

KREM MICHAŁKOWY

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g orzeszków ziemnych, zmielonych*
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

* Zmielone orzechy możesz zastąpić 2 łyżkami masła orzechowego z kawałkami orzeszków

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Śmietankę razem z czekoladą podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Zostawiamy do ostygnięcia, owijamy folią i wkładamy na minimum całą noc do lodówki.

Mąkę przesiewamy do miski razem z mąką ziemniaczaną. Białka o temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut. Wyjmujemy i zostawimy do ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia na ok. 2 -3 minut. Po tym czasie podgrzewamy przez chwilkę w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę schłodzoną miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, zmielone orzechy oraz wlewamy ostudzoną żelatynę. Gotowy krem wykładamy na biszkopt i wkładamy na minimum 2 – 3 godziny do lodówki.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe. Wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub obrysowujemy wymiar blaszki na papierze. Wykonujemy fikuśne kształty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140ºC i od razu po zamknięciu zmniejszamy do 120ºC na ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem nakładamy bezę na wierzch kremu. Jeśli chcesz podać ciasto kolejnego dnia bezę przechowujemy w zamkniętym piekarniku.

ciasto michałek
ciasto michałek
ciasto michałek

Dołącz do dyskusji

  1. Żona Michała says:

    Ciasto przepyszne. Przypadkiem kupiłam czekoladę z wiórkami kokosowymi i fajnie podbiło jeszcze smak kokosa w kremie. Bardzo polecam! Na pewno zrobię nie raz jeszcze.

  2. Ciasto zrobione -pyszne :)
    ale czy jak będę robiła po raz drugi to mogę troszeczkę zmodyfikować ciasto i zamiast jasnego spodu zrobić ciemny z kakao oraz czy można pominąć wiórki kokosowe w bezie?

    1. Tak, można zmodyfikować :)

  3. Małgorzata says:

    Pyszne, proste ciasto

  4. A czy można użyć kremu orzechowego z kawałkami orzechów? Czy koniecznie musi to być masło orzechowe.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x