Piernik z kremem budyniowym i warstwą miodową to przepyszna kombinacja piernika i miodownika w jednym. Ciasto będzie idealne na nadchodzące świętą Bożego Narodzenia.
Piernik jest wilgotny, mocno korzenny z dodatkiem powideł śliwkowych.
Warstwa miodowa na początku twardnieje, natomiast z czasem rozpływa się w ustach i świetnie pasuje do piernika.
Pomiędzy warstwami przygotowałam krem budyniowy, który jest bardzo prosty i doskonale będzie łączył warstwy.
Połączenie piernika z ciastem miodowym to hit świąt Bożego Narodzenia. Daj mu 2 – 3 dni, a zachwyci swoim smakiem.
Nadchodzące świętą to nie tylko czas pieczenia pierników, ale również serników świątecznych.
U mnie w domu zazwyczaj królował sernik z kratką i rodzynkami. Natomiast wypiekaniem pierników zajęłam się we własnym domu kiedy byłam już dorosła.
Najbardziej uwielbiam pierniki z dodatkiem dużej ilości przypraw korzennych i koniecznie z czekoladą na wierzchu i suszonymi śliwkami w środku. Natomiast serniki najbardziej lubię lekkie, kremowe z polewą czekoladową.
W święta jestem zdecydowanie team pierniki i pierniczki. Kojarzą mi się z tradycją świąteczną, przyprawami i domowym ciepłem.
Czy Ty jesteś fanem piernika czy raczej świątecznego sernika?
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PIERNIK Z KREMEM I WARSTWĄ MIODOWĄ
SKŁADNIKI:
PIERNIK
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka Mlekpol Mazurski Smak
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżki kakao
WARSTWA MIODOWA
- 180 g mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g masła
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
KREM BUDYNIOWY
- 500 ml mleka Mlekpol Mazurski Smak
- 5 łyżek cukru
- 2 x 40 g budyniu waniliowego
- 200 g masła Mlekpol Mazurski Smak
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady lub deserowej
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 20 x 25 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka przekładamy do miseczki razem z cukrem i miksujemy na tzw. puch przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy powidła oraz naprzemiennie dodajemy mleko oraz suche i przesiane składniki. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwie części.
W identycznej formie wyłożonej papierem pieczemy warstwę miodową.
Wszystkie składniki na ciasto miodowe powinny być z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z sodą do miseczki. Następnie dodajemy kawałki masła, cukier, miód oraz jajko. Zagniatamy na jednolite ciasto i wylepiamy nim dno foremki. Szklanką lub wałkiem wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia ciasta.
Mleko razem z cukrem i przesianym proszkiem budyniowy podgrzewamy cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na tzw. puch przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy po łyżce budyń.
Na dnie formy układamy warstwę ciasta piernikowe, następnie połowę kremu budyniowego, warstwa miodowa, pozostały krem oraz piernik. Przygotowane ciasto owijamy folią i wkładamy na jeden dzień do lodówki. Przed podaniem wykonujemy polewę. Śmietankę razem z czekoladą przekładamy do rondelka i na niewielkim ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch piernika i smarujemy równomiernie. Część polewy odłożyłam do woreczka cukierniczego, wycięłam lekko róg i wykonałam wzorek na wierzchu ciasta.
Post sponsorowany
A czy do warstwy miodowej dodaje się cukier?
W składnikach jest ale w wykonaniu już nie ma o nim informacji.
Poprawione :)
Czy może być dżem jagodowy zamiast powideł?
Tak :)
Dzien dobry czy zamiast powideł może być jakiś dżem?np porzeczkowy?
Tak :)
Bardzo smaczne ciasto i ładnie wygląda.
Jest łatwe w wykonaniu, a zarazem nie drogie.
Polecam na święta. Jola
Dziękuję :)
Do ciasta piernikowego nie dodaje się żadnego tłuszczu? Nie ma w przepisie ani masła, ani oleju. To się uda? :)
Dzięki dodaniu powideł będzie wilgotny :)
Na foremkę 25×35 o ile zwiększyć składniki?
Tak o 1/3 wtedy ciasto będzie wysokie :)
Witam mogę prosić proporcje składników na większą blachę ?
A czy budynie są z cukrem czy bez.?
Bez cukru :)
Skoro ten piernik jest z masą to raczej nie da się go zrobić wcześnie,żeby masa się nie zepsuła.
Można wykonać i zamrozić lub wykonać na 2 – 3 dni przed świętami :)