Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z cukinią

26 sierpnia, 2015

Ciasto czekoladowe z cukinią z tego przepisu jest bardzo delikatne, wilgotne o mocno czekoladowym smaku. Bardzo proste w przygotowaniu, jeśli mamy w domu trzepaczkę nie trzeba używać miksera. Jeśli nie masz akurat pod ręką cukinii możesz ją zastąpić burakami. Dodatek cynamonu sprawia, że ciasto cudownie pachnie, a dodatek sody doskonale je spulchnia. Te ciasto czasami nazywam chlebkiem czekoladowym z cukinią, chociaż nie ma za wiele wspólnego z typowym chlebem.

W przypadku tego ciasta należy pamiętać przede wszystkim, aby nie mieszać go za długo. Dodawanie mąki do masy powinno odbywać się szybko i sprawnie. Nie wolno mieszać ciasta za długo, wtedy będzie ciężkie w swojej konsystencji i może po upieczeniu okazać się zakalcem. Mieszaj tylko do połączenia.

Ciasto jest słodkie, delikatne i przypomina w smaku trochę murzynka, ale według mnie jest bardziej wilgotny.

Smak cukinii nie jest wyczuwalny, jedynie można gdzieniegdzie wyczuć jego starte cząstki.

REKLAMA:

Polewa czekoladowa dodatkowo nadaje cudownego czekoladowego smaku przez co ciasto jest bardziej wyraziste i bardziej czekoladowe.

Ciasto czekoladowe z cukinią to ciekawy sposób na przemycanie dla dziecka warzyw. Najlepszy smak ciasto ma zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Pulchne, mięciutkie i lekkie kawałki jedliśmy razem ze szklanką mleka lub filiżanką mocnej kawy.

ciasto z cukinii

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 85 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub esencji migdałowej
  • 2 szklanki drobno startej cukinii

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem oraz sodą. W oddzielnej misce miksujemy jajko z cukrem przez ok. 2-3 min. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, kawę rozpuszczalną oraz ekstrakt, mieszamy. Cukinię lekko odsączamy i dodajemy do masy. Następnie w trzech partiach dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe. Formę (u mnie silikonowa) o wym.10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy gotowe ciasto do formy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kawałki czekolady i zostawiamy na 5 min. Po tym czasie mieszamy i polewamy ciasto. Zostawiamy do stężenia.

REKLAMA:

ciasto z cukinii ciasto z cukinii

ciasto z cukinii ciasto z cukinii

Dołącz do dyskusji

  1. A czy z masłem tym 60% tłuszczu wyjdzie? Chciałabym nieco „odchudzić to ciasto”, zamiast cukru erytrytol i tak się zastanawiam czy to masło co ma mniej tłuszczu będzie ok w tym przepisie.

    1. Tak, może być z mniejszą ilością tłuszczu :)

  2. Ciasto jest super. Cukinia nie wyczuwalna
    I jest mięciutkie😋😋

  3. Cukinię ścieramy na grubych czy na drobnych oczkach?

    1. Można na drobnych :)

  4. Jaka ilość składników na foremkę jak do chlebka 13x32cm

    1. aneta Autor says:

      Wystarczy podwoić :)

  5. Pyszne ciasto , na razie bez polewy próbowałam , ale bardzo nam smakuje. I szybko się robi. Robiłam z podwójnej procji do większej keksowki i pieklam trochę ponad godzinę. Polecam :)

  6. Katarzyna says:

    SUPER dziękuję wypróbuje zobacze jakie wyjdzie bo się jeszcze zastanawiam czy mąkę kokosową w tej samej ilości co pszenna czy zwiększyć ilość mąki

    1. Katarzyna says:

      Ciasto obłędne nawet w wersji fit z mąka kokosową i erytrolem zapisuje przepis i będę piec kolejny

  7. Katarzyna says:

    Czy zwykła mąkę mogę zastąpić kokosową

    1. aneta Autor says:

      tak :)

    2. Katarzyna says:

      SUPER dziękuję wypróbuje zobacze jakie wyjdzie bo się jeszcze zastanawiam czy mąkę kokosową w tej samej ilości co pszenna czy zwiększyć ilość mąki

  8. Uwielbiam to ciasto ;-)

  9. kat.zapior@gmail.com says:

    Hej☺️ Czy można zmienić mąkę na bezglutenową? Jeśli tak to jak myślisz na jaką żeby się udało?

  10. Hej! Czy zamiast masła mogę dodać ojej rzepakowy ?

    1. aneta Autor says:

      możesz, ale o wiele lepiej będzie smakować z maslem :)

  11. 1/2 ekstraktu z migdałów lub esencji migdałowej – łyżeczki? :D

  12. Upiekłam wersję z dynią. Kakao zastąpiałam karobem, biały cukier brązowym. Bałam się, że moje kury będą się cieszyć, ale… szok … ciasto znikło dosłownie w 5 minut, piękę drugie, bo jest jeszcze dynia… Rewelacja!!! Przepis zapusuję so zeszytu.

  13. Dessideria says:

    Właśnie piekę ;)

  14. Szkoda ze nie da sie dodac danego przepisu do ulubionych

  15. Ciasto przepyszne zrobiłam wczoraj, zmieniłam kilka składników i w ten sposób ciasto znajdzie się na moim blogu :) pozdrawiam!

  16. Wlasnie upieklam to ciasto jest bardzo pyszne :) miekkie i pulchne :) no i oczywiscie bardzo czekoladowe :) a cukini wogole nie czuc :D

  17. Delikatne, wilgotne o mocno czekoladowym smaku :D

  18. co to znaczy „Następnie w trzech partiach dodajemy suche składniki.” ?

    1. W trzech partiach to znaczy, że nie dodajemy od razu wszystkich składników suchych do ciasta tylko dzielimy na trzy razy. Wsypujemy jedną cześć mieszamy później drugą itd

  19. Budujsmak B. says:

    taki kawałeczek byłby mi teraz pomocny…. :) Wygląda cudownie!!

  20. Słodkie A. says:

    Wygląda pięknie. Takie wilgotne i wysokie. Do tego ta polewa! Nieprawdopodobne ! :)

    1. Bardzo dziekuje :)

  21. Zapisane, wieczorem upiekę… :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij