Bardzo zdrowy chlebek bananowy z cukinią oraz dużą ilością orzechów. Chlebek jest słodki, wilgotny i podczas pieczenia pachnie wspaniale cynamonem oraz bananami. Ilość cukru w przepisie możesz zmniejszyć lub po prostu upiec go w wersji słonej. Chlebek bananowy to idealna propozycja drugiego śniadania do pracy lub po prostu rewelacyjne ciasto do herbaty lub kawy. Ten chlebek bananowy pokochałam od razu.
Chlebek bananowy z cukinią jest niezwykle prosty w przygotowaniu, właściwie łączymy mokre składniki z suchymi i gotowe. Wyczuwalny w nim jest smak bananów oraz orzechów, natomiast cukinia nie jest absolutnie wyczuwalna.
Chlebek bananowy można spokojnie przechowywać nawet kilka dni pod przykryciem i nie straci za dużo ze swojego smaku. Czasami chlebek jadłam także z serkiem śmietankowym lub smarowałam masełkiem.
Uwielbiam ten przepis za to, że przepełniony jest zdrowymi dodatkami. Mnóstwo orzechów, ja akurat dodałam mieszankę laskowych, włoskich, migdałów i nerkowca. Do tego banany i cukinia. Według mnie chlebek bananowy to zdrowa i pyszna słodycz.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z cukinią.
CHLEBEK BANANOWY Z CUKINIĄ
SKŁADNIKI NA CHLEBEK:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli, płaska
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 banany, dojrzałe
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 jajko
- 1 szklanka drobno zmielonych orzechów
- 1 szklanka drobno startej cukinii
Mąkę przesiewamy z cynamonem, proszkiem oraz sodą. Banany dobrze rozdrabniamy w malakserze lub widelcem. Olej miksujemy z cukrem, następnie dodajemy rozdrobnione banany, jajko, sól oraz wanilię. W trzech partiach dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy cukinię oraz orzechy i mieszamy. Formę o wym 10×25 lub lekko większą wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy surowe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka.


Zrobiony bez cukru, z mąką razową. Tak pyszny, że mój roczniak nawet okruszki wyjadał.
Rewelacja !! Jak dla mnie najlepszy z 4 Twoich przepisów, które do tej pory zrobiłam :)