Szarlotka z budyniem to jedna z najpopularniejszych wersji ciasta z jabłkami. Kruche ciasto, warstwa jabłek najlepiej kwaśnych i solidna porcja budyniu. Całość tworzy niezwykle pyszną szarlotkę, która będzie smakowała nie tylko fanom ciast z jabłek, ale także tym osobom, które zazwyczaj za nimi nie przepadają.
Jakie są najlepsze jabłka do szarlotki? wszystkie o kwaśnym smaku. Ja wybrała antonówki, ale sprawdzi się również odmiana szara reneta lub inne. Kwaśne jabłka stanowią wspaniałą przeciwwagę do słodkiego ciasta i budyniu i dlatego warto własne wybierać te kwaśniejsze. Słodkie jabłka zostaw do jedzenia.
Szarlotka z budyniem zobowiązuje do tego, aby budyń wykonać samodzielnie. Oczywiście jeśli nie masz czasu możesz wykonać szybką wersję z gotowy proszkiem budyniowym, ale smak niestety będzie się znacznie różnił od tego wykonanego samodzielnie. Budyń wykonany w domu jest o wiele głębszy w smaku, delikatniejszy i smaczniejszy. Warto pokusić się i wykonać swój własny.
Ciasto wykonałam w dosyć nietypowy sposób, ale zyskało bardziej lekką strukturę i było delikatniejsze, ale nadal kruche.
Szarlotka z budyniem z tego przepisu jest najlepsza jaką znam. Po przetestowaniu kilku przepisów i wariantów nie zamieniam już jej na inną. Doskonała dla wszystkich fanów jabłek taki jak ja. Przepyszna w sezonie na jabłka i spokojnie może w lodówce stać kilka dni.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na szarlotki i ciasta z jabłkami.
SZARLOTKA Z BUDYNIEM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA DOMOWY BUDYŃ:
- 1 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
DODATKOWO:
- 1 kg jabłek np. antonówek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
Budyń możemy ugotować własny lub użyć już tych gotowych (na 1l używamy trzech torebek).
Mleko wlewamy do garnuszka o grubym dnie. Dodajemy żółtka oraz przesiewamy mąki, mieszamy. Dodajemy cukry i ustawiamy na ogniu, cały czas mieszamy. Z czasem masa zacznie gęstnieć i należy zacząć mieszać bardziej energicznie. Budyń musi być mocno gęsty.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki z rozpuszczonym masłem w kilku partiach. Mieszamy na średnich obrotach miksera.
Jabłka obieramy, kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon i mieszamy.
Formę o wym. 24×24 cm lub większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy połową ciasta. Układamy jabłka i zalewamy jeszcze ciepłym budyniem. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia, rozwałkowujemy lekko podsypując mąką. Wykładamy na ciasto i zdejmujemy delikatnie papier. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 min do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polukrowane.
Składniki do budyniu są właściwe. Ja nawet robię rzadszy budyń, bo on po upieczeniu i tak ładnie stężeje. Świetny przepis.
Zrobiłam, budyń wyszedł rzadki i nie stezal :( wlozylam ciasto do lodówki. Jest szansa, że trochę stezeje budyń?
Zapomniałam zapytać. Jabłka krojone w plasterki – czyli chodzi o pół – krążki? Dziękuję z góry za odpowiedź :)
Tak :)
I jeszcze jedno pytanie :) jabłka pokrojone w plasterki – oznacza to, że w pół-krążki?
Szarlotka wygląda smakowicie. :) mam pytanie. Co można dać zamiast cukru do tego ciasta? Może być np. Miód? Jaka proporcja wtedy?
Chcialabys do ciasta i budyniu?
Tak :)
Jeśli chcesz zdrowszą wersję polecam Ci zastąpienie białego cukru np. cukrem brzozowym ksylitolem. Natomiast do ciasta dodałabym ze 3 łyżki miodu, a jeśli chodzi o budyń to nigdy nie zastępowałam go miodem. Tutaj dodaj do smaku.
Najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek upiekłam – wszystkim bardzo smakowała. Użyłam musu jabłkowego zamiast kawałków (co prawda jak wyjęłam z piekarnika, to bałam się, że będzie zbyt płynny, ale potem ładnie stężał) i na brzegach utworzył się pyszny karmelek. Budyń zniewalający! :)
:) bardzo dziękuję i pozdrawiam
dziękuję, dziękuję, dziękuję! ;-D następne będzie ciasto czekoladowe. Pozdrawiam
Zrobiłam za rzadki budyń i nie stężał po upieczeniu :(. Mimo to ciasto wyszło przepyszne:) a budyń wykonany wg Pani przepisu jest rewelacyjny. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego. Gorąco polecam ten przepis
Bardzo się cieszę, że smakowało :) a ciasto wygląda tak, że od razu bym je wyciągnęła z tej blaszki i zjadła kawałek :) Zwiększe jeszcze ilośc mąki bo może faktycznie być za rzadki