Znajdź swój przepis

Ciastka z masłem orzechowym

8 lutego, 2017

Najlepszy przepis na ciastka z masłem orzechowym jakie wypiekałam. Kruche, słodkie o mocno orzechowym smaku. Do ciasteczek możesz dodać posiekane orzeszki zimne, aby wzbogacić ich smak. Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet miesiąc.

Ciasteczka z masłem orzechowym możesz wykonać z domową wersją masła lub użyć gotowej gładkiej lub z kawałeczkami orzeszków. Dzięki dużej ilości masła orzechowego ciasteczka mają intensywny smak orzechowy i nie są suche. Cudownie pachną podczas pieczenia.

Konsystencja jest chrupiącą, ale zarazem są lekko wilgotne w środku. Cukier trzcinowy możesz zastąpić np. ksylitolem lub użyć zwykłego.

Idealne do szklanki mleka, herbaty lub filiżanki kawy.

REKLAMA:

Przepis na te ciasteczka zaczerpnęłam od Marthy Stewart.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.

ciasteczka orzechowe

CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTKA

ILOŚĆ: 2 blaszki ciastek

  • 1 1/2 szklanki masła orzechowe (z orzeszkami lub bez)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 110 g masła, temp. pokojowa
  • 1 jajko, duże
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Masło orzechowe miksujemy razem z cukrem oraz masłem na jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Wsypujemy suche składniki i ponownie miksujemy tylko do połączenia. Za pomocą małej łyżeczki do herbaty nabieramy ciasto, które w dłoniach formujemy w małe kuleczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach od siebie. Widelcem spłaszczamy je na około 1 cm wysokości tworząc kratkę na wierzchu ciasteczka. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-22 min, aż się zarumienią. Studzimy na kratce przez około 10-15 min i przekładamy do szczelnego pojemniczka, w którym mogą leżeć nawet około 1 miesiąca.

ciasteczka orzechowe ciasteczka orzechowe

Dołącz do dyskusji

  1. A można zjeść je na drugi dzień po upieczeniu?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij