Churros tradycyjny wypiek podawany w Hiszpanii po nocy sylwestrowej. Wykonany jest z ciasta parzonego, które smażymy w głębokim tłuszczu. Zazwyczaj wyciskany jest z rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Popularne jest odcinanie kawałków ciasta nożyczkami, natomiast równie znaną formą jest wyciskanie na całej przestrzeni gorącego oleju tworząc spiralę. Podajemy z cukrem pudrem, cukrem kryształem, gorącym sosem czekoladowym, karmelowym lub zjadane jest samodzielnie na śniadanie. Przepis: Donna Hay. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 100 g masła lub margaryny
- 250 ml wody
- 150 g mąki
- szczypta soli
- 3 jajka
SKŁADNIKI NA POSYPKĘ CYNAMONOWĄ:
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
SKŁADNIKI NA SOS CZEKOLADOWY:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki śmietanki 36 %
Masło i 250 ml wody zagotowujemy w garnuszku. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cały czas mieszając przesianą mąkę oraz sól. Energicznie mieszamy, aż ciasto będzie odstawać od ścianek garnuszka. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki, dodajemy jajka cały czas miksując, aż ciasto będzie jednolite. Rozgrzewamy olej do temp. 180 C, ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej kawałki o dł. ok 10 cm, odcinając końcówkę nożyczkami lub nożem. Smażymy przez ok. 3-4 minuty, aż będą lekko brązowe. Innym sposobem smażenia jest wyciskanie kawałków ciasta na papier do pieczenia, który wycinamy i przekładamy na rozgrzany olej. Po kilku chwilach ściągamy papier i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik kuchenny, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtaczamy z cukrze wymieszanym z cynamonem. Czekoladę podgrzewamy razem ze śmietanką, aż składniki się połączą. Podajemy zatapiając churros w sosie czekoladowym. Smacznego.