Przepis na drożdżówki z finezyjnym wykończeniem. Bułeczki są bardzo delikatne, pulchne i zachowują swoją miękkość nawet na trzeci dzień. Masa jabłkowa jest dosyć słodka, dlatego polałam je dość kwaśnym, cytrynowym lukrem. Masę jak i lukier możecie dostosować do swoich upodobań np. dodając więcej cukru lub soku z cytryny. Formowanie ciasta może wydawać się trudne, ale wystarczy postępować według wskazówek w przepisie i sukces gwarantowany. Masa może być zmieniona i do środka możecie użyć każdych innych owoców. Inspiracja: mamafami. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 20 bułeczek
- 480 g mąki pszennej typ 650
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 110 g cukru
- 10 g soli
- 4 łyżeczki suchych drożdży lub ok. 50 g świeżych
- 20 g mleka w proszku
- 1 jajko
- 300 ml ciepłej wody
- 60 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ:
- 400 g jabłek, najlepiej kwaśnych
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 140 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40 g mąki
- 20 g masła lub margaryny
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
- 4 łyżki cukru pudru ( przesianego )
DODATKOWO:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy mleko w proszku, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn), lekko roztrzepane jajko oraz ciepłą wodę. Wszystko razem zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite. Pod koniec dodajemy roztopione masło ( najlepiej lekko ciepłe ) i ponownie wyrabiamy, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Przygotowane ciasto przekładamy do dużej miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ( ok. 1,5 godz. ).
Jabłka kroimy w małą kostkę i przekładamy do garnuszka. Dodajemy cukier, sól, 100 ml wody oraz sok z cytryny. Gotujemy do momentu, aż masa zacznie wrzeć. Pozostałą wodę ( 40 ml ) łączymy z 40 g mąki i dodajemy do gorącej masy, cały czas mieszając. Gotujemy, aż masa stanie się gęsta. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Napuszone ciasto ponownie chwilę zagniatamy. Następnie dzielimy na kawałki, każdy po około 70 g. Formujemy z nich kulki i odstawiamy na 15 min. do lekkiego napuszenia, przykrywając ściereczką. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowujemy na placki o wymiarach około 12×14 cm. Na jeden koniec ciasta nakładamy łyżkę masy jabłkowej. Drugi koniec ciasta lekko nacinamy, tworząc coś na kształt grzebienia. Boki ciasta lekko nakładamy na siebie i zwijamy zaczynając od masy jabłkowej, kończąc na rozciętym końcu. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepły miejscu do napuszenia ( ok. 45 min ). Wyrośnięte bułeczki smarujemy lekko roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka. Pieczemy w temp. 180 C przez około 12-15 min. Powinny być zarumienione z wierzchu. Wszystkie składniki na lukier łączymy i smarujemy jeszcze lekko ciepłe bułeczki. Smacznego.