Ciasto stworzone dla osób, które uwielbiają czekoladę. Idealne na urodziny lub domową uroczystość. Ciasto czekoladowe jest wilgotne i dosyć ciężkie. Nie przypomina w niczym konsystencji tradycyjnego biszkoptu czekoladowego, ale też nie jest ciastem o strukturze ” gliniastej ” . Krem możemy dostosować do swoich upodobań i dodać ulubioną czekoladę np. mleczną lub deserową. Ja wykonałam z gorzkiej czekolady i ciasto nie było bardzo mocno słodkie. Ciasto może być przechowywane nawet przez 4-5 dni i nie straci na swoim smaku. Inspiracja: bbcfood. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 225 g mąki tortowej
- 350 g cukru pudru
- 85 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka, temp. pokojowa
- 250 ml mleka, temp. pokojowa
- 125 ml oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub zapachu waniliowego
- 250 ml wrzącej wody
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 200 g gorzkiej czekolady lub deserowej
- 200 ml śmietanki 36 %
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodajemy mleko, olej, ekstrakt z wanilii oraz lekko roztrzepane jajka. Wszystko razem mieszamy mikserem. Pod koniec dodajemy stopniowo wrzącą wodę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części i przelewamy do dwóch tortownic o średnicy ok. 24 cm, wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem i oprószonych kaszką manną. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę i podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia składników. Masę zostawiamy na ok. 1-2 godz do stężenia, aby nie spływała z ciasta. Na jeden blat ciasta wykładamy połowę masy czekoladowej, przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Pozostałą masę wykładamy na wierzch ciasta i boki. Podajemy zaraz po zrobieniu wtedy masa jest dosyć luźna lub po paru godzinach, wtedy ciasto jest zastygnięte. Smacznego.