Znajdź swój przepis

Piernik żydowski

9 grudnia, 2020

Piernik żydowski to przepis, który wykonujemy na dwa tygodnie przed świętami i przechowujemy w chłodnym miejscu. Ciasto po leżakowaniu będzie delikatne, mięciutkie i niesamowicie aromatyczne.

Piernik po żydowsku wykonujemy na miodzie, oleju lub roztopionym maśle z odrobiną alkoholu i soku z pomarańczy. Do środka dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową, natomiast na wierzch wylewamy polewę z gorzkiej czekolady.

Przepyszny, wilgotny i delikatny piernik, który będzie doskonałym dopełnieniem świątecznego stołu.

piernik

PIERNIK ŻYDOWSKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 350 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru np. brązowego
  • 1/2 szklanki miodu, płynnego
  • 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • 4 łyżki rumu lub wódki
  • 1/4 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • ok. 60 g skórki z pomarańczy, kandyzowanej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy miód, olej, ostudzoną herbatę, rum i sok z pomarańczy. Dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy orzechy i skórkę i ponownie mieszamy. Formę o wym. 30×12 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do roztopienia. Wylewamy na ciasto i zostawiamy na 15 min do stężenia.

piernik piernik

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry

    Powtarzam pytanie czy ma leżakować z polewą? Czy można później….

    Pozdrawiam.

    1. aneta Autor says:

      Polewę lepiej wykonać poźniej :)

  2. Czy piernik mozna przesłozyc powidłami. Jezeli tak to kiedy, po lezakowaniu?

    1. aneta Autor says:

      Tak, można. Najlepiej po kilku dniach leżenia piernika.

  3. Prosze podac ile jajek trzeba. W skladnikach ich nie ma, a w opisie jajka miksujemy z cukrem.

    1. aneta Autor says:

      sa w skladnikach :)

    2. Przepraszam, zwracam honor. Autentycznie nie widziałam jajek w składnikach :))) Całe szczęście instynktownie dodałam 2. Pozdrawiam serdecznie

  4. I jeszcze jedno pytanie , czy ma on juz lezakowac polany czekoladą ? Czy tez preferuje Pani polanie czekolada po lezakowaniu przed podaniem?
    Pytam poniewaz znalazłam chyba przepis , który długo szukałam i chce go dokładnie zrozumiec. Widac , ze to prawdziwy piernik. Dziekuje!

    1. aneta Autor says:

      lezakuje już upieczony :)

  5. Jak Pani przechowuje ten piernik. W worku, folii , papierze?

    1. aneta Autor says:

      w lodowce pod folią :)

  6. czy piernik który leżakuje 5 dni dobrze smakuje i nadaje się do jedzenia?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  7. Witam serdecznie, czy tydzień leżakowania wystarczy? Zrobiłabym to cudo jutro :)

    1. aneta Autor says:

      tak :) on jest rowniez dobry bez lezenia :)

  8. aneta Autor says:

    Ta druga opcja:)

  9. Już upieczone ciasto przechowujemy dwa tygodnie, czy ma dojrzewać surowa masa? ;)

    1. aneta Autor says:

      upieczone

  10. Agnieszka says:

    Dzień dobry. Czy on ma leżakować już po upieczeniu? Czy przed, jak w klasycznym piernikowym? Jesli leżakuje upieczony, to kiedy polewamy czekoladą – od razu czy po 2 tygodniach?

    1. aneta Autor says:

      lezakuje upieczonyw chlodnym miejscu

    2. aneta Autor says:

      Po leżakowaniu :)

    3. aneta Autor says:

      Tak

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x