Piernik żydowski to przepis, który wykonujemy na dwa tygodnie przed świętami i przechowujemy w chłodnym miejscu. Ciasto po leżakowaniu będzie delikatne, mięciutkie i niesamowicie aromatyczne.
Piernik po żydowsku wykonujemy na miodzie, oleju lub roztopionym maśle z odrobiną alkoholu i soku z pomarańczy. Do środka dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową, natomiast na wierzch wylewamy polewę z gorzkiej czekolady.
Przepyszny, wilgotny i delikatny piernik, który będzie doskonałym dopełnieniem świątecznego stołu.
PIERNIK ŻYDOWSKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 350 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka, temp. pokojowa
- 1/2 szklanki cukru np. brązowego
- 1/2 szklanki miodu, płynnego
- 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 4 łyżki rumu lub wódki
- 1/4 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- ok. 60 g skórki z pomarańczy, kandyzowanej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy miód, olej, ostudzoną herbatę, rum i sok z pomarańczy. Dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy orzechy i skórkę i ponownie mieszamy. Formę o wym. 30×12 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do roztopienia. Wylewamy na ciasto i zostawiamy na 15 min do stężenia.
Czy piekąc z podwójnej porcji, można upiec dwa pierniki razem czy lepiej osobno, jeden po drugim?
Lepiej osobno :)
Dzień dobry
Powtarzam pytanie czy ma leżakować z polewą? Czy można później….
Pozdrawiam.
Polewę lepiej wykonać poźniej :)
Czy piernik mozna przesłozyc powidłami. Jezeli tak to kiedy, po lezakowaniu?
Tak, można. Najlepiej po kilku dniach leżenia piernika.
Prosze podac ile jajek trzeba. W skladnikach ich nie ma, a w opisie jajka miksujemy z cukrem.
sa w skladnikach :)
Przepraszam, zwracam honor. Autentycznie nie widziałam jajek w składnikach :))) Całe szczęście instynktownie dodałam 2. Pozdrawiam serdecznie
I jeszcze jedno pytanie , czy ma on juz lezakowac polany czekoladą ? Czy tez preferuje Pani polanie czekolada po lezakowaniu przed podaniem?
Pytam poniewaz znalazłam chyba przepis , który długo szukałam i chce go dokładnie zrozumiec. Widac , ze to prawdziwy piernik. Dziekuje!
lezakuje już upieczony :)
Jak Pani przechowuje ten piernik. W worku, folii , papierze?
w lodowce pod folią :)
czy piernik który leżakuje 5 dni dobrze smakuje i nadaje się do jedzenia?
tak :)
Witam serdecznie, czy tydzień leżakowania wystarczy? Zrobiłabym to cudo jutro :)
tak :) on jest rowniez dobry bez lezenia :)
Ta druga opcja:)
Już upieczone ciasto przechowujemy dwa tygodnie, czy ma dojrzewać surowa masa? ;)
upieczone
Dzień dobry. Czy on ma leżakować już po upieczeniu? Czy przed, jak w klasycznym piernikowym? Jesli leżakuje upieczony, to kiedy polewamy czekoladą – od razu czy po 2 tygodniach?
lezakuje upieczonyw chlodnym miejscu
Po leżakowaniu :)
Tak