Znajdź swój przepis

Jak wybrać najlepsze składniki bez sztucznych dodatków?

5 października, 2023

Jakość spożywanej przez nas żywności ma niezwykle istotne znaczenie w kontekście naszego samopoczucia oraz ogólnego stanu zdrowia. Długotrwałe spożywanie jedzenia zawierającego sztuczne polepszacze czy chemiczne dodatki może nieść za sobą wiele negatywnych konsekwencji w postaci zatruć pokarmowych a nawet bardzo groźnych schorzeń, np. takich jak nowotwór jelita. Na szczęście, obecnie istnieje wiele bardzo skutecznych sposobów na weryfikację jakości spożywanej żywności. Każdy, kto chce sięgać po najlepszą żywność opartą o naturalne składniki bez sztucznych dodatków powinien skorzystać ze specjalnego testera. W poniższym artykule przedstawiamy szczegółowe informacje na ten temat.

Niezdrowa żywność – dlaczego jest groźna?

Spożywanie nieświeżej bądź wzbogaconej o chemiczne ulepszacze czy dodatki żywności jest bardzo niezdrowe i rodzi wiele zagrożeń. Niejednokrotnie wielu producentów stosuje w swoich produktach żywnościowych emulgatory, substancje słodzące oraz wiele innych substancji, których częste spożywanie może być wyjątkowo groźne dla ludzkiego organizmu.

Wspomniane emulgatory prowadzą do podrażnienia jelit, zaś substancje słodzące takie jak aspartam mogą mieć nawet działanie rakotwórcze. Z kolei kwas fosforowy skutkuje zmniejszeniem wchłaniania różnych elementów, takich jak magnez, wapń czy żelazo. Co zrobić, by w efektywny sposób unikać niezdrowej żywności? Okazuje się, że obecnie wcale nie jest to takie trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt, a weryfikowanie jakości kupowanej żywności będzie banalnie proste.

Dlaczego warto weryfikować jakość żywności? 

Obecnie weryfikacja jakości żywności to dla wielu osób codzienny rytuał. Dzięki temu można zyskać stuprocentową pewność, iż spożywane przez nas oraz bliskie nam osoby pokarmy są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia i nie doprowadzą do wystąpienia niepożądanych skutków. 

Warto wiedzieć, że stosując profesjonalne metody weryfikacji jakości żywności można z łatwością identyfikować potencjalne zagrożenia, takie jak substancje chemiczne, alergeny, pestycydy czy bakterie. Wówczas możemy być pewni, że nie zjemy zanieczyszczonych czy przeterminowanych produktów, co z kolei skutkowałoby wystąpieniem dużych problemów zdrowotnych. 

W jaki sposób można weryfikować jakość żywności? Obecnie jest to wyjątkowo proste. Wystarczy zaopatrzyć się w profesjonalny tester do żywności. Korzystając z niego można z łatwością identyfikować w pełni zdrowe produkty a także rezygnować z tych, które wykazują się negatywnym wpływem na stan zdrowia. Każdy, kto systematycznie korzysta z tego rodzaju sprzętu, może cieszyć się z poprawy stanu zdrowia i samopoczucia w długiej perspektywie.

Testery żywności – jak działają tego typu urządzenia?

Tester żywności to nowoczesne, w pełni profesjonalne urządzenie, które jednocześnie jest niezwykle proste w obsłudze. Z jego użyciem poradzą sobie nawet osoby, które nigdy w przeszłości nie miały do czynienia z podobnym sprzętem.

Korzystając z niego bardzo szybko i łatwo można sprawdzić jakość żywności – urządzenie sprawdza np. obecność alergenów, zanieczyszczeń, substancji toksycznych. Testery przeprowadzają analizę za pomocą pomiaru ilości azotanów – polega to na przewodnictwie przemiennego prądu wysokiej częstotliwości w danym produkcie żywnościowym. Dzięki testerowi można w świadomy sposób rezygnować z tych produktów, których spożycie mogłoby nieść za sobą wiele negatywnych konsekwencji dla zdrowia, dlatego po tego typu sprzęty sięga z roku na rok coraz więcej osób. 

Soeks Ecovisor F4 – profesjonalny tester żywności 

Wśród profesjonalnych testerów żywności ogromną popularnością cieszy się Soeks Ecovisor F4, który jest dostępny w ofercie sklepu https://www.srtech.pl/Omawiane urządzenie może posłużyć do weryfikacji właściwości zdrowotnych surowych, nieprzetworzonych ryb, mięsa a także warzyw i owoców.

Pomiary realizowane z wykorzystaniem tego sprzętu na mięsie są bardzo istotne, ponieważ dzięki nim można zweryfikować, czy mięso było nastrzykiwane rozmaitymi substancjami konserwującymi. Używając tego testera można też z łatwością sprawdzić, jak dużo środków chemicznych znajduje się w rybach, warzywach i owocach. 

Jeśli poziom zanieczyszczeń przekracza normę, wówczas urządzenie od razu nas o tym informuje, dlatego możemy zrezygnować ze spożycia danego pokarmu. Jest to bardzo ważne zwłaszcza w kontekście alergików, kobiet w ciąży, dzieci oraz wszystkich, którzy zmagają się ze schorzeniami układu pokarmowego.

Urządzenie to jest wyposażone też w specjalną funkcję dedykowaną rodzicom – w tym przypadku normy są dostosowane do wymagań dzieci, dlatego też opiekunowie mają pewność, iż ich pociechy spożywają w pełni zdrowe posiłki. 

Post sponsorowany

Soeks Ecovisor F4 - profesjonalny tester żywności 

Dołącz do dyskusji

  1. Najgorsze jest to, że wszystko jest dopuszczone do spożycia, więc jakie oni normy mają, że jeszcze trzeba sprawdzać, to co jest dobre i zdrowe od tego co jest nie dobre i niby zdrowe, bo jakieś testy, normy przeszło. Dopuszczają to do obrotu i później zdziwienie, że wydajemy tyle pieniędzy na służbę zdrowia i wgl.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij