Znajdź swój przepis

Deser dakłas

13 lutego, 2024

Deser dakłas inspirowany popularną bezą dacquoise z dodatkiem kremu kawowego z kajmakiem, daktylami i orzechami.

Słodki deser z chrupiącymi bezikami, który przełamany jest kremem oraz dodatkami. Przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil.

Idealny w walentynki, święta lub imprezy.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO DAQUAS

MINI PAVLOVA

CIASTO PISTACJOWE Z BEZĄ

deser daquas

DESER DAKŁAS

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 pucharki

  • ok. 12 – 15 mini bezików
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki kajmaku
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżeczka gorącej wody
  • 4 – 6 suszonych daktyli
  • ok. 1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
  • kakao do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Pucharki o pojemności ok. 250 ml.

Połowę bezików lekko kruszymy i układamy na dnie pucharków. Kawę rozpuszczalną mieszamy w łyżeczce gorącej wody (można też wykonać mocny napar z kawy). Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy kajmak oraz rozpuszczoną kawę (jeśli lubisz bardzo mocno słodkie deser dodaj troszkę cukru pudru). Krem wykładamy do pucharków i dekorujemy bezami, daktylami oraz posiekanymi orzechami. Na koniec lekko oprószamy kakao.

deser daquas

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x