Deser dakłas inspirowany popularną bezą dacquoise z dodatkiem kremu kawowego z kajmakiem, daktylami i orzechami.
Słodki deser z chrupiącymi bezikami, który przełamany jest kremem oraz dodatkami. Przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil.
Idealny w walentynki, święta lub imprezy.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

DESER DAKŁAS
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 pucharki
- ok. 12 – 15 mini bezików
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki kajmaku
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżeczka gorącej wody
- 4 – 6 suszonych daktyli
- ok. 1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
- kakao do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Pucharki o pojemności ok. 250 ml.
Połowę bezików lekko kruszymy i układamy na dnie pucharków. Kawę rozpuszczalną mieszamy w łyżeczce gorącej wody (można też wykonać mocny napar z kawy). Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy kajmak oraz rozpuszczoną kawę (jeśli lubisz bardzo mocno słodkie deser dodaj troszkę cukru pudru). Krem wykładamy do pucharków i dekorujemy bezami, daktylami oraz posiekanymi orzechami. Na koniec lekko oprószamy kakao.
