Ciasto pistacjowe z bezą na bazie kakaowego biszkoptu z dodatkiem kremu pistacjowego i chrupiącą bezą na wierzchu. Słodziutkie, kremowe ciasto idealne na przeróżne okazje.
Biszkopt kakaowy nasączamy mocnym naparem z herbaty, który możesz dodatkowo wzbogacić odrobiną alkoholu wersji dla dorosłych.
Krem jest leciutki, delikatny i mocno pistacjowy. Do kremu jeśli lubisz mocno słodki krem dodajemy przesiany cukier puder.
Warto postarać się, aby krem pistacjowy był dobrej jakości. Ciasto będzie miało bardziej wyrazistszy smak pistacji.
Mój krem był z prażonych pistacji bez zbędnych dodatków. Jeśli lubisz możesz dodać do kremu drobno posiekane orzechy.
Wierzch to słodziutka, chrupiącą beza z piankowym środkiem.
Bezę możesz wykonać dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym piekarniku.
Ten przepis to pistacjowy hit, który będzie idealny na święta, urodziny lub imprezy.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO PISTACJOWE Z BEZĄ
SKŁADNIKI:
KAKAOWY BISZKOPT
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej/ budyniu waniliowego w proszku
- szczypta soli
KREM PISTACJOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g kremu pistacjowego (u mnie słodzony)
- 1 – 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki żelatyny/ śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
BEZA
- 4 białka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/ budyniu waniliowego w proszku
- szczypta soli
NASĄCZENIE
- 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Następnie w kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy mocnym naparem z herbaty, cukru i soku z cytryny.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia, następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Jeśli używasz śmietan – fix dodaj ją do ubitej śmietanki z kremem pistacjowym.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce krem pistacjowy, przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Krem wykładamy na biszkopt i na czas przygotowania bezy wkładamy do lodówki.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczypta soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąką ziemniaczaną. Bezę wykładamy do identycznej formy jak ciasto, wyłożonej papierem do pieczenia lub obrysowujemy kształt formy na papierze i wypełniamy masą bezową tworząc fikuśne kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140ºC (bez termoobiegu) i od razu zmniejszamy do 110ºC i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie bezę studzimy w zamkniętym piekarniku. Nakładamy tuż przed podaniem i kroimy ostrym nożem. Jeśli ciasto ma być podawane kolejnego dnia bezę przechowujemy w zamkniętym piekarniku.
Konieczna jest żelatyna czy wystarczy sam smietanofix?
Lepiej użyć żelatyny :)