Ciasto pistacjowe z bezą na bazie kakaowego biszkoptu z dodatkiem kremu pistacjowego i chrupiącą bezą na wierzchu. Słodziutkie, kremowe ciasto idealne na przeróżne okazje.
Biszkopt kakaowy nasączamy mocnym naparem z herbaty, który możesz dodatkowo wzbogacić odrobiną alkoholu wersji dla dorosłych.
Krem jest leciutki, delikatny i mocno pistacjowy. Tutaj warto postarać się, aby krem pistacjowy był dobrej jakości. Ciasto będzie miało bardziej wyrazistszy smak pistacji.
Wierzch to słodziutka, chrupiącą beza z piankowym środkiem.
Ten przepis to pistacjowy hit, który będzie idealny na święta, urodziny lub imprezy.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO PISTACJOWE Z BEZĄ
SKŁADNIKI:
KAKAOWY BISZKOPT
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej/ budyniu waniliowego w proszku
- szczypta soli
KREM PISTACJOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g kremu pistacjowego (u mnie słodzony)
- 2 łyżeczki żelatyny/ śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
BEZA
- 4 białka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/ budyniu waniliowego w proszku
- szczypta soli
NASĄCZENIE
- 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Następnie w kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy mocnym naparem z herbaty, cukru i soku z cytryny.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia, następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Jeśli używasz śmietan – fix dodaj ją do ubitej śmietanki z kremem pistacjowym.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce krem pistacjowy, przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Krem wykładamy na biszkopt i na czas przygotowania bezy wkładamy do lodówki.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczypta soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąką ziemniaczaną. Bezę wykładamy do identycznej formy jak ciasto, wyłożonej papierem do pieczenia lub obrysowujemy kształt formy na papierze i wypełniamy masą bezową tworząc fikuśne kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140ºC (bez termoobiegu) i od razu zmniejszamy do 110ºC i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie bezę studzimy w zamkniętym piekarniku. Nakładamy tuż przed podaniem i kroimy ostrym nożem. Jeśli ciasto ma być podawane kolejnego dnia bezę przechowujemy w zamkniętym piekarniku.


Konieczna jest żelatyna czy wystarczy sam smietanofix?
Lepiej użyć żelatyny :)