Znajdź swój przepis

Ciasto pistacjowe z bezą

25 października, 2023

Ciasto pistacjowe z bezą na bazie kakaowego biszkoptu z dodatkiem kremu pistacjowego i chrupiącą bezą na wierzchu. Słodziutkie, kremowe ciasto idealne na przeróżne okazje.

Biszkopt kakaowy nasączamy mocnym naparem z herbaty, który możesz dodatkowo wzbogacić odrobiną alkoholu wersji dla dorosłych.

Krem jest leciutki, delikatny i mocno pistacjowy. Tutaj warto postarać się, aby krem pistacjowy był dobrej jakości. Ciasto będzie miało bardziej wyrazistszy smak pistacji.

Wierzch to słodziutka, chrupiącą beza z piankowym środkiem.

Ten przepis to pistacjowy hit, który będzie idealny na święta, urodziny lub imprezy.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TORT PISTACJOWY

SERNIK PISTACJOWY

TORT ORZECHOWY

ciasto pistacjowe

CIASTO PISTACJOWE Z BEZĄ

SKŁADNIKI:

KAKAOWY BISZKOPT

  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej/ budyniu waniliowego w proszku
  • szczypta soli

KREM PISTACJOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g kremu pistacjowego (u mnie słodzony)
  • 2 łyżeczki żelatyny/ śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

BEZA

  • 4 białka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/ budyniu waniliowego w proszku
  • szczypta soli

NASĄCZENIE

  • 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Następnie w kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy mocnym naparem z herbaty, cukru i soku z cytryny.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia, następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Jeśli używasz śmietan – fix dodaj ją do ubitej śmietanki z kremem pistacjowym.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce krem pistacjowy, przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Krem wykładamy na biszkopt i na czas przygotowania bezy wkładamy do lodówki.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczypta soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąką ziemniaczaną. Bezę wykładamy do identycznej formy jak ciasto, wyłożonej papierem do pieczenia lub obrysowujemy kształt formy na papierze i wypełniamy masą bezową tworząc fikuśne kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140ºC (bez termoobiegu) i od razu zmniejszamy do 110ºC i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie bezę studzimy w zamkniętym piekarniku. Nakładamy tuż przed podaniem i kroimy ostrym nożem. Jeśli ciasto ma być podawane kolejnego dnia bezę przechowujemy w zamkniętym piekarniku.

ciasto pistacjowe z bezą
ciasto pistacjowe z bezą

Dołącz do dyskusji

  1. Konieczna jest żelatyna czy wystarczy sam smietanofix?

    1. Lepiej użyć żelatyny :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x