Sernik z kokosem bounty zainspirowany jest słynnym batonikiem. Sernik jest mocno kokosowy z przepysznym spodem oreo oraz domową polewą czekoladową. Pyszny deser z mlekiem kokosowym, który jest lekki i delikatny w smaku oraz nie wymaga pieczenia.
Sernik z kokosem bounty możesz wykonać na gotowym mleku kokosowym z puszku lub użyć domowej wersji. Link do przepisu znajdziesz w liście składników. Mleko kokosowe nie zawiera laktozy i przede wszystkim ma cudowny kokosowy aromat.
Twaróg w połączeniu z mlekiem kokosowym daje cudownie lekką konsystencję i po jednym kawałku nie czujemy się bardzo syci.
Sernik nie jest mocno słodki, ale jeśli preferujesz słodsze desery musisz go bardziej dosłodzić np. dodając więcej białej czekolady. Cukier puder w przepisie można zastąpić np. ksylitolem.
Pyszny, lekki, kokosowy i prosty w przygotowaniu. Sernik z kokosem nie wymaga pieczenia. Koniecznie wypróbuj bo to mój jeden z ulubionych deserów.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK Z KOKOSEM BOUNTY
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 150 g ciasteczek typu oreo
- 40 g masła
SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWĄ:
- 500 ml mleka kokosowego z TEGO przepisu lub z puszki
- 300 g wiórków kokosowych
- 100 g białej czekolady
- 500 g twarogu, potrójnie zmielonego
- ok. 6-7 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki likieru Malibu (opcjonalnie)
- 2 1/2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka zimnej wody
PRZYGOTOWANIE:
Ciasteczka mielimy razem z masłem. Wykładamy na dno tortownicy (u mnie silikonowa ze szklanym dnem) o śr. 24 cm. i lekko dociskamy. Wkładamy na czas przygotowania masy do lodówki.
Mleko kokosowe podgrzewamy, następnie wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 – 15 min. Zdejmujemy z ognia i dodajemy białą czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem, ekstraktem z wanilii oraz dodajemy po łyżce ostudzona masę kokosową. Na koniec dodajemy likier oraz cały czas miksując dodajemy powoli żelatynę. Wykładamy na schłodzony spód i wkładamy do lodówki.
Kakao, masło, cukier puder, śmietanę i wodę podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie polewę. Lekko tężejącą polewę wykładamy na wierzch sernika i oprószamy wiórkami kokosowymi. Ponownie wkładamy do lodówki na około 30 min do stężenia polewy. Smacznego.



Cześć
Mleko kokosowe czy mleczko kokosowe z puszki ?
Pozdraiwma
Mleczko z puszki :)
W składnikach na polewę jest zimną woda, zaś w przepisie rozpuścić w gorącej, to jaka ma być? :)
Juz poprawiłam :)
Czy żelatyna do masy serowej jest konieczna? Po zmiksowaniu twarogu i masy kokosowej, całość zrobiła się tak gęsta, że nakładając na blaszkę ciężko się rozprowadzało. A także czy to normalne, że spód podczas nakładania, ugniatania odchodził I kleił się do rąk tworząc dziury? Czy po pobycie w lodówce zrobi się twardy i stały? Oraz czy jeśli masa jest tak gęsta, połączy się z spodem czy po pokrojeniu będą od siebie odchodzić/odpadać/kruszyć się (spod)? Dziś robiłam ciasto pierwszy raz, jutro będę widziała efekt, ale wolę już zapytać :)
Tak, spód podczas dociskania może się lekko kleić po schodzeniu będzie twardszy.
Masa serowa powinna być dosyć gęsta po dodaniu żelatyny :)
Czy można dodać wiórki pozostałe po zrobieniu mleka kokosowego?
tak :)
Dzień dobry, mam dwa pytania :)
Czy masło trzeba rozpuścić i dodac do ciasteczek ?
A drugie to czy żelatyne dodać taką steżałą, czy podgrzać ją i dopiero dodac ?
Będę robić :)!!
Masła nie rozpuszczamy, natomiast żelatynę podgrzewamy i dodajemy ostudzoną,ale jeszcze płynną :)
No to tak. Dzis byl debiut na moim stole :)
1. Dalam wiecej zelatyny. I dobrze bo i tak jest baaardzo delikatnie sciety.
2. Na dno dalam ciemne harbatniki kakaowe.
3 zamiast malibu dalam adwokat bo malibu nie mialam :)
4. Mialam tortownice 24 cm ale nie wyszedl tak wysoki mimo ze dalam wiecej sera…ok 600g.
Ale ale… Pyszny :) owszem,nastepnym razem dam mniej cukru pudru :) chociaz polewe zrobilam.z gorzkiej czekolady to dla mnie przy slodki…ale pyszny. Wszyscy chwala a ja co chwile podaje przepis :) dziękuję!
Super :)