Czekoladowe salami to szybki i przepyszny deser do wykonania bez pieczenia. Czekolada deserowa, bakalie i do tego herbatniki. Czekoladowe salami nie wygląda super apetycznie, ale jest niesamowicie smaczne.
Do środka salami dodałam poza herbatnikami suszone bakalie: żurawinę skórkę pomarańczową i rodzynki. Natomiast możesz je zamieniać na swoje ulubione lub wykonać po prostu z herbatnikami i orzechami.
Czekoladowe salami im dłużej leży w lodówce tym jest smaczniejsze. Możesz je przechowywać nawet do tygodnia i będzie miało pyszny smak. Herbatniki z czasem miękną i dają ładnie się kroić na plasterki.
Czekoladę deserową możesz zastąpić np. gorzką jeśli lubisz bardziej wyraziste i mniej słodkie smaki.
Czekoladowe salami to deser niepozorny z wyglądu, ale smak jest przepyszny. Polecam do wypróbowania.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na desery.
CZEKOLADOWE SALAMI
SKŁADNIKI:
- 300 g czekolady deserowej
- 200 g herbatników, maślanych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 60 g masła lub margaryny
- 2-3 łyżki cukru pudru
Herbatniki rozdrabniamy na kawałeczki i przekładamy do dużej miseczki. Dodajemy bakalie i mieszamy. Kremówkę razem z masłem i kawałkami czekolady przekładamy do rondelka i roztapiamy na niedużym ogniu. Wykładamy na herbatniki i mieszamy dokładnie. Dwie warstwy folii spożywczej układamy na blacie. Wykładamy masę i formujemy wałeczek o średnicy około 7-8 cm. Dokładnie owijamy folią i zakręcamy końce. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem obtaczamy w cukrze pudrze i kroimy ostrym nożem.
Wygląda raczej jak salceson niż salami :D super!
Zrobiłam. Ciekawy i smaczny deser, tylko podczas krojenia kruszy się i rozłamuje na dwie połówki.
Robiliśmy takie dobroci na pracach ręcznych w podstawówce, to był 1976rok.
Zrobiłam, bardzo ciekawe ciasto, podobnie jak blok szybko się je robi. Rzeczywiście im dłużej leży w lodówce tym lepsze.
O, ciekawe.