Leciutki i puszysty sernik z białą czekoladą i jagodami. Wyczuwalny smak czekolady idealnie komponuje z twarożkiem i świeżymi jagodami. Doskonały na lato ze świeżymi owocami, natomiast zimą z mrożonymi.
Kolejne połączenie, które jest jednym z moich ulubionych. Duża dawka czekolady będzie doskonała dla wielbicieli słodkich deserów. Natomiast jagody dodane na wierzchu stanowią bardzo smaczny kontrast i do tego w sezonie świeże jagody.
Sernik wykonałam na spodzie z herbatników, ale równie dobrze możesz przygotować na kruchym cieście lub biszkoptach.
Przepis jest szybki i mało pracochłonny. Idealny dla osób, które mają mało doświadczenia z wypiekami.
Sernik z białą czekoladą i jagodami tego lata to mój ulubiony deser. Przepyszny, słodki z dużą ilością jagód. Jeśli jeszcze nie próbowałaś zachęcam do spróbowania.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADA I JAGODAMI
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 800 g twarogu np. półtłustego, trzykrotnie zmielonego
- 300 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 jajka, duże
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 x 40 budyń śmietankowy, proszek
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
DODATKOWO:
- 1 paczka herbatników, maślanych
- ok. 1 szklanki jagód
- 1 łyżeczka mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej.
Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Zmielony twaróg łączymy z jajkami, śmietanką, wanilią oraz przesianym cukrem pudrem i proszkiem budyniowym. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy tylko do połączenia.
Formę o wym. 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia i układamy jeden obok drugiego herbatniki. Wylewamy masę serową i formę wkładamy do większego żaroodpornego naczynia lub formy. Napełniamy do połowy gorącą wodą. Pieczemy w temp. 160 C przez około 70-75 min. Po 15 minutach pieczenia, gdy masa lekko się zetnie z góry wykładamy jagody wymieszane z łyżeczką mąki. Ponownie wkładamy do piekarnika i kończymy pieczenie. Po czasie pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest upieczony. Wyciągamy z wody i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy oprószony świeżymi jagodami.




Czy owoce mogą być mrożone? Koniecznie trzeba włożyć do gorącej wody?
Najlepsze będą świeże lub borówki :)
Jakimi owocami mozna zastapic jagody?
np. maliny lub wisnie
Pysznie wygląda ???? ale chyba nie odważe się go zrobić, boję sie, że mogę coś zepsuć w tym serniku :( ale za to wieczorem bedę robić Raffaello na krakersach