Znajdź swój przepis

Muffinki czekoladowe

30 czerwca, 2022

Prosty i szybki przepis na muffinki czekoladowe bez użycia miksera. Wilgotne, puszyste i lekkie muffinki z dużą ilością czekolady.

Muffinki czekoladowe z tego przepisu są jednymi z najlepszych jakie jadłam. Niesamowicie delikatne i wilgotne z pysznymi kawałkami czekolady na wierzchu.

W sezonie na owoce można dodać na wierzch np. maliny, jagody lub wiśnie. Muffinki możesz zrobić z dodatkiem kefiru, maślanki, kwaśnej śmietany lub jogurtu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

REKLAMA:

Muffinki czekoladowe

MUFFINKI CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 sztuk

  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki kefiru o temp. pokojowej*
  • 1/2 szklanki mleka o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • ok. 3/4 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

1 szklanka = 250 ml.

* kefir możemy zastąpić maślanką, kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem oraz sodą. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy oraz sól i razem mieszamy. Jajka przekładamy do oddzielnej miseczki, wlewamy kefir, mleko oraz olej i mieszamy trzepaczką do połączenia. Wylewamy do suchych składników i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Napełniamy ciastem papilotki do 3/4 wysokości i obsypujemy kropelkami czekoladowymi lub kawałkami posiekanej czekolady. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Muffinki czekoladowe Muffinki czekoladowe

Dołącz do dyskusji

  1. Czy zamiast kefiru można dać samo mleko??

    1. Nie dajemy samego mleka, ponieważ ciasto będzie za rzadkie :)

  2. Proszę mi potwierdzić czy dobrze czytam przepis. Mąki. W tym przepisie dodaje 436 g?

    1. Bierzemy szklankę 250 ml i odmierzamy 1 i 3/4 szklanki mąki :)

  3. A czy można dodać do srodka łyżeczkę nutelli? Czy wtedy opadną i nie urosną ?

    1. Akurat do tego przepisu bym nie dodawała, ale może z przepisu na murzynek wykonać babeczki i dodać po łyżeczce nutelli :)

  4. Nie wiem, który już raz robię te muffiny. Przepis jest świetny. Dodawałam jogurt, śmietanę, serek waniliowy a nawet jogurt pitny. W zależności , co było w lodówce. Uwierzcie, warto zrobić.

  5. Do środka dołożyłam świeże wiśnie, na wierzch gorzka czekolada -połączenie idealne, pyszny przepis❤️

  6. Przepyszne! I ta rozpływające się kawałki czekolady! Super przepis

  7. Bardzo dobre muffinki 😍 pieknie wyrosly 👏

  8. Agnieszka says:

    Czy kakao „z wiatrakiem” będzie ok?

  9. Dzień dobry, co można dodać zamiast kefiru? Dla osób, które nie tolerują mleka … Mamy w przedszkolu imprezę i takie babeczki byłyby hitem 😀

    1. Może byc też jogurt bez laktozy

  10. Babeczki przepyszne, do środka włożyłam po kawałku banana.

  11. Fantastyczne

  12. Przepid idealny dla moich czekoladożerców i miłośników muffinek :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij