Błyskawiczne ciasto z rabarbarem na kefirze z kruszonką. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga użycia miksera. Ciasto jest wilgotne, delikatne z lekko kwaśnym rabarbarem i chrupiącą kruszonką.
Ciasto z rabarbarem w sezonie to już tradycja. Dodatek kefiru sprawia, że ciasto jest wilgotne i ma przepyszny posmak.
Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i ostudzeniu oprószone cukrem pudrem. Do środka możesz dodać również truskawki, maliny, borówki lub jagody. Smak będzie wtedy jeszcze lepszy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z rabarbarem.
CIASTO Z RABARBAREM NA KEFIRZE
SKŁADNIKI:
CIASTO Z RABARBAREM
- 360 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka (rozmiar L) o temperaturze pokojowej
- 2 szklanki kefiru o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
KRUSZONKA
- 220 g mąki tortowej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180 g zimnego masła
DODATKOWO
- 3 – 4 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę
o
wymiarach
25
x
35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
na
kruszonkę
wsypujemy
do
miseczki
i
mieszamy
razem
z
cukrem
i
cukrem
waniliowym.
Dodajemy
kawałki
zimnego
masła
i
szybko
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego,
aż
powstaną
grudki.
Wszystkie
składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temperaturze
pokojowej.
Rabarbar
kroimy
na
1
cm
kawałeczki.
Obsypujemy
cukrem
oraz
mąką.
Mąkę
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
proszkiem
do
pieczenia.
Wsypujemy
cukier
i
cukier
waniliowy
i
mieszamy
z
suchymi
składnikami.
W
oddzielnej
miseczce
mieszamy
trzepaczką
jajka,
kefir
oraz
olej
na
jednolitą
konsystencję.
Wlewamy
do
przesianych
składników
i
mieszamy
trzepaczką
tylko
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy,
obsypujemy
rabarbarem
i
kruszonką.
Pieczemy
w
temp.
175ºC
przez
ok.
40
–
45
minut,
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy,
studzimy
i
oprószamy
cukrem
pudrem.
Komentarze
Gdzie przechowywać ciasto?
najlepiej pod przykryciem w lodówce
Czy kefir ma być gęsty czy nie musi?
nie musi być gesty
czy do ciasta zamiast rabarbaru można dodać mrożone maliny ?
tak
Czy maślanka zamiast kefiru może być? Ciasto wygląda niezwykle apetycznie, aż chce się pięć i zjeść.
tak