Znajdź swój przepis

Ciasto z rabarbarem na kefirze

19 maja, 2022

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem na kefirze z kruszonką. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga użycia miksera. Ciasto jest wilgotne, delikatne z lekko kwaśnym rabarbarem i chrupiącą kruszonką.

Ciasto z rabarbarem w sezonie to już tradycja. Dodatek kefiru sprawia, że ciasto jest wilgotne i ma przepyszny posmak.

Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i ostudzeniu oprószone cukrem pudrem. Do środka możesz dodać również truskawki, maliny, borówki lub jagody. Smak będzie wtedy jeszcze lepszy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z rabarbarem.

REKLAMA:

Ciasto z rabarbarem

CIASTO Z RABARBAREM NA KEFIRZE

SKŁADNIKI:

CIASTO Z RABARBAREM

  • 360 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka (rozmiar L) o temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki kefiru o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego

KRUSZONKA

  • 220 g mąki tortowej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 g zimnego masła

DODATKOWO

  • 3 – 4 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę na kruszonkę wsypujemy do miseczki i mieszamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego, aż powstaną grudki.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar kroimy na 1 cm kawałeczki. Obsypujemy cukrem oraz mąką. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy z suchymi składnikami.
W oddzielnej miseczce mieszamy trzepaczką jajka, kefir oraz olej na jednolitą konsystencję. Wlewamy do przesianych składników i mieszamy trzepaczką tylko do połączenia. Wykładamy do formy, obsypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem Ciasto z rabarbarem

Dołącz do dyskusji

  1. Jak piec dokładnie? Termoobieg czy bez? Górna i dolna grzałka?

    1. aneta Autor says:

      Góra-dół :)

  2. Agnieszka says:

    Gdzie przechowywać ciasto?

    1. aneta Autor says:

      najlepiej pod przykryciem w lodówce :)

  3. Czy kefir ma być gęsty czy nie musi?

    1. aneta Autor says:

      nie musi być gesty

  4. Ewleona says:

    czy do ciasta zamiast rabarbaru można dodać mrożone maliny ?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  5. Mierzag says:

    Czy maślanka zamiast kefiru może być? Ciasto wygląda niezwykle apetycznie, aż chce się pięć i zjeść.

    1. aneta Autor says:

      tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij