Błyskawiczne ciasto z rabarbarem na kefirze z kruszonką. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga użycia miksera. Ciasto jest wilgotne, delikatne z lekko kwaśnym rabarbarem i chrupiącą kruszonką.
Ciasto z rabarbarem w sezonie to już tradycja. Dodatek kefiru sprawia, że ciasto jest wilgotne i ma przepyszny posmak.
Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i ostudzeniu oprószone cukrem pudrem. Do środka możesz dodać również truskawki, maliny, borówki lub jagody. Smak będzie wtedy jeszcze lepszy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z rabarbarem.
REKLAMA:
CIASTO Z RABARBAREM NA KEFIRZE
SKŁADNIKI:
CIASTO Z RABARBAREM
- 360 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka (rozmiar L) o temperaturze pokojowej
- 2 szklanki kefiru o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
KRUSZONKA
- 220 g mąki tortowej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180 g zimnego masła
DODATKOWO
- 3 – 4 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę na kruszonkę wsypujemy do miseczki i mieszamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego, aż powstaną grudki.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar kroimy na 1 cm kawałeczki. Obsypujemy cukrem oraz mąką. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy z suchymi składnikami.
W oddzielnej miseczce mieszamy trzepaczką jajka, kefir oraz olej na jednolitą konsystencję. Wlewamy do przesianych składników i mieszamy trzepaczką tylko do połączenia. Wykładamy do formy, obsypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Jak piec dokładnie? Termoobieg czy bez? Górna i dolna grzałka?
Góra-dół :)
Gdzie przechowywać ciasto?
najlepiej pod przykryciem w lodówce :)
Czy kefir ma być gęsty czy nie musi?
nie musi być gesty
czy do ciasta zamiast rabarbaru można dodać mrożone maliny ?
tak :)
Czy maślanka zamiast kefiru może być? Ciasto wygląda niezwykle apetycznie, aż chce się pięć i zjeść.
tak :)