Znajdź swój przepis

Ciasto powidłowy obłoczek

29 października, 2020

Ciasto powidłowy obłoczek na bazie kakaowego biszkoptu z powidłami, kremem maślanym oraz orzechowym z chrupiącą bezą.

Ciasto jest lekkie, kremowe z dodatkiem powideł śliwkowych, które doskonale pasują jako kontrast dla słodkiej bezy.

Ciasto można wykonać w dwóch etapach: wcześniej ciasto i następnego dnia bezę lub odwrotnie.

Bezę przechowujemy po upieczeniu w zamkniętym piekarniku i nakładamy na ciasto przed podaniem, dzięki temu będzie chrupiącą na zewnątrz i piankowa w środku.

Ciasto powidłowy obłoczek będzie doskonałym ciastem jesiennym na rodzinne spotkania, święta lub uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto powidłowy obłocze

CIASTO POWIDŁOWY OBŁOCZEK

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANY:

  • 800 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 300 g masła np. Lurpak, temp. pokojowa
  • 3 łyżki masy kajmakowej, orzechowej

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 1/2 małego słoiczka powideł śliwkowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części i smarujemy powidłami.
600 ml mleka zagotowujemy razem cukrem i wanilią. Do pozostałego dodajemy przesiany proszek budyniowy i wlewamy do gorącego mleka. Cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Połowę kremu wykładamy na powidła i przykrywamy biszkoptem oraz ponownie smarujemy powidłami. Do pozostałego kremu dodajemy po łyżce masę kajmakową i miksujemy do połączenia. Wykładamy na powidła. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Białka w temp. pokojowej miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie przesiewamy mąkę oraz dodajemy sok z cytryny. Wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia i tworzymy fikuśny kształt np. łyżką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 140 C i od razu zmniejszamy do 120 C i pieczemy przez 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem nakładamy bezę na ciasto i kroimy.

Ciasto powidłowy obłocze Ciasto powidłowy obłoczeCiasto powidłowy obłoczek

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jak długo ciasto może stać po zrobieniu i w jakich warunkach najlepiej przechowywać?

    1. aneta Autor says:

      2-3 dni w lodówce ponieważ beza zaczyna mięknąć

  2. Pyszne ciasto. Tylko beza wyszla mi gumowata…nastepnym razem upieke biszkopt na wierzch

  3. Bardzo smaczne,ale krem budyniowy po dodaniu masy kajmakowej zrobił się płynny…
    Jaki zrobiłam błąd?

  4. Mój nawet z masłem nie jest sztywny. Wyszedł mi bardzo rzadki, zastanawiam się czy w ogóle wykładać go na ciasto czy w kosz i zrobić go jeszcze raz?

  5. Można zrobić taki krem budyniowy bez masła? Zawsze przeraża mnie ta ilość tłuszczu w tym kremie….

    1. Bez masła nie będzie sztywny :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x