Ciasto powidłowy obłoczek na bazie kakaowego biszkoptu z powidłami, kremem maślanym oraz orzechowym z chrupiącą bezą.
Ciasto jest lekkie, kremowe z dodatkiem powideł śliwkowych, które doskonale pasują jako kontrast dla słodkiej bezy.
Ciasto można wykonać w dwóch etapach: wcześniej ciasto i następnego dnia bezę lub odwrotnie.
Bezę przechowujemy po upieczeniu w zamkniętym piekarniku i nakładamy na ciasto przed podaniem, dzięki temu będzie chrupiącą na zewnątrz i piankowa w środku.
Ciasto powidłowy obłoczek będzie doskonałym ciastem jesiennym na rodzinne spotkania, święta lub uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO POWIDŁOWY OBŁOCZEK
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANY:
- 800 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 300 g masła np. Lurpak, temp. pokojowa
- 3 łyżki masy kajmakowej, orzechowej
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1 1/2 małego słoiczka powideł śliwkowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
i
proszkiem
do
pieczenia.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części
i
smarujemy
powidłami.
600
ml
mleka
zagotowujemy
razem
cukrem
i
wanilią.
Do
pozostałego
dodajemy
przesiany
proszek
budyniowy
i
wlewamy
do
gorącego
mleka.
Cały
czas
mieszamy,
aż
powstanie
gęsty
budyń.
Gotowy
owijamy
folią
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Miękkie
masło
miksujemy
przez
chwilę,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyń.
Połowę
kremu
wykładamy
na
powidła
i
przykrywamy
biszkoptem
oraz
ponownie
smarujemy
powidłami.
Do
pozostałego
kremu
dodajemy
po
łyżce
masę
kajmakową
i
miksujemy
do
połączenia.
Wykładamy
na
powidła.
Wstawiamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Białka
w
temp.
pokojowej
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Następnie
przesiewamy
mąkę
oraz
dodajemy
sok
z
cytryny.
Wykładamy
do
identycznej
formy
wyłożonej
papierem
do
pieczenia
i
tworzymy
fikuśny
kształt
np.
łyżką.
Wkładamy
do
rozgrzanego
piekarnika
do
140
C
i
od
razu
zmniejszamy
do
120
C
i
pieczemy
przez
1,5
godz.
Studzimy
przy
lekko
uchylonym
piekarniku.
Przed
podaniem
nakładamy
bezę
na
ciasto
i
kroimy.
Komentarze
Jak długo ciasto może stać po zrobieniu i w jakich warunkach najlepiej przechowywać?
2-3 dni w lodówce ponieważ beza zaczyna mięknąć
Pyszne ciasto. Tylko beza wyszla mi gumowata…nastepnym razem upieke biszkopt na wierzch
Bardzo smaczne,ale krem budyniowy po dodaniu masy kajmakowej zrobił się płynny…
Jaki zrobiłam błąd?
Mój nawet z masłem nie jest sztywny. Wyszedł mi bardzo rzadki, zastanawiam się czy w ogóle wykładać go na ciasto czy w kosz i zrobić go jeszcze raz?
Można zrobić taki krem budyniowy bez masła? Zawsze przeraża mnie ta ilość tłuszczu w tym kremie….
Bez masła nie będzie sztywny