Chlebek bananowy z twarogiem to przepyszny i zdrowy przepis na ciasto bananowe. Prosty w przygotowania chlebek, który możesz zabrać do pracy lub podać na przekąskę.
Chlebek jest wilgotny i mięciutki w konsystencji.
Długo zachowuje swoją świeżość, dzięki dodaniu masła i bananów.
Ciasto będzie przepyszne polane miodem i podane z kubkiem ciepłego mleka.
Do środka możesz dodać posiekane orzechy włoskie, migdały lub suszoną żurawinę.
Cukier możesz zastąpić cukrem trzcinowym lub erytrolem.
Wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem, przygotować krem śmietankowy z serka Philadelphia i odrobiny miękkiego masła lub oblać lukrem.
Pyszny i zdrowy wypiek, który możesz przygotować na przeróżne okazje od pikniku po imprezy rodzinne lub jako zdrowy deser dla dzieci.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CHLEBEK BANANOWY Z TWAROGIEM
SKŁADNIKI:
- 3 średnie banany (najlepiej dojrzałe)
- 150 g twarogu typu klinek o temp. pokojowej
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 130 g roztopionego masła, ostudzonego
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
DODATKOWO
- ok. 50 – 70 g gorzkiej lub deserowej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Banany, twaróg oraz jajka rozdrabniamy w malakserze lub blenderze (można również użyć widelca). Następnie dodajemy cukier, szczyptę soli, ekstrakt z wanilii oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy i obsypujemy posiekaną gorzką czekoladą. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie, następnie wyciągamy i kroimy na kawałki.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA CIASTA I DESERY Z BANANAMI