Znajdź swój przepis

Chlebek bananowy z twarogiem

12 października, 2024

Chlebek bananowy z twarogiem to przepyszny i zdrowy przepis na ciasto bananowe. Prosty w przygotowania chlebek, który możesz zabrać do pracy lub podać na przekąskę.

Chlebek jest wilgotny i mięciutki w konsystencji.

Długo zachowuje swoją świeżość, dzięki dodaniu masła i bananów.

Ciasto będzie przepyszne polane miodem i podane z kubkiem ciepłego mleka.

Do środka możesz dodać posiekane orzechy włoskie, migdały lub suszoną żurawinę.

REKLAMA:

Cukier możesz zastąpić cukrem trzcinowym lub erytrolem.

Wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem, przygotować krem śmietankowy z serka Philadelphia i odrobiny miękkiego masła lub oblać lukrem.

Pyszny i zdrowy wypiek, który możesz przygotować na przeróżne okazje od pikniku po imprezy rodzinne lub jako zdrowy deser dla dzieci.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE

CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

CHLEBEK DYNIOWY NA JOGURCIE

REKLAMA:
chlebek bananowy

CHLEBEK BANANOWY Z TWAROGIEM

SKŁADNIKI:

  • 3 średnie banany (najlepiej dojrzałe)
  • 150 g twarogu typu klinek o temp. pokojowej
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 130 g roztopionego masła, ostudzonego
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • ok. 50 – 70 g gorzkiej lub deserowej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.

Banany, twaróg oraz jajka rozdrabniamy w malakserze lub blenderze (można również użyć widelca). Następnie dodajemy cukier, szczyptę soli, ekstrakt z wanilii oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy i obsypujemy posiekaną gorzką czekoladą. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie, następnie wyciągamy i kroimy na kawałki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA CIASTA I DESERY Z BANANAMI

chlebek bananowy
chlebek bananowy
ciasto bananowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij