Znajdź swój przepis

Chlebek bananowy z twarogiem

12 października, 2024

Chlebek bananowy z twarogiem to przepyszny i zdrowy przepis na ciasto bananowe. Prosty w przygotowania chlebek, który możesz zabrać do pracy lub podać na przekąskę.

Chlebek jest wilgotny i mięciutki w konsystencji.

Długo zachowuje swoją świeżość, dzięki dodaniu masła i bananów.

Ciasto będzie przepyszne polane miodem i podane z kubkiem ciepłego mleka.

Do środka możesz dodać posiekane orzechy włoskie, migdały lub suszoną żurawinę.

REKLAMA:

Cukier możesz zastąpić cukrem trzcinowym lub erytrolem.

Wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem, przygotować krem śmietankowy z serka Philadelphia i odrobiny miękkiego masła lub oblać lukrem.

Pyszny i zdrowy wypiek, który możesz przygotować na przeróżne okazje od pikniku po imprezy rodzinne lub jako zdrowy deser dla dzieci.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE

CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

CHLEBEK DYNIOWY NA JOGURCIE

REKLAMA:
chlebek bananowy

CHLEBEK BANANOWY Z TWAROGIEM

SKŁADNIKI:

  • 3 średnie banany (najlepiej dojrzałe)
  • 150 g twarogu typu klinek o temp. pokojowej
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 130 g roztopionego masła, ostudzonego
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • ok. 50 – 70 g gorzkiej lub deserowej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.

Banany, twaróg oraz jajka rozdrabniamy w malakserze lub blenderze (można również użyć widelca). Następnie dodajemy cukier, szczyptę soli, ekstrakt z wanilii oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy i obsypujemy posiekaną gorzką czekoladą. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie, następnie wyciągamy i kroimy na kawałki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA CIASTA I DESERY Z BANANAMI

chlebek bananowy
chlebek bananowy
ciasto bananowe

Dołącz do dyskusji

  1. Robiłam ten chlebek 3 razy i wyszedl mi tylko raz, niestety 2 razy zakalec, co może być przyczyną? Jajka nabrały temp pokojowej, tak samo twaróg.. może się tak zdarzyć jak jest na końcu za długo mieszane mąką?

    1. Tak, warto zamieszać tylko kilka razy nawet mogą być grudki z mąki. Podczas pieczenia i tak się ładnie połączą.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij