Znajdź swój przepis

Ciasto z jabłkami i orzechami

4 października, 2024

Ciasto z jabłkami i orzechami na jogurcie i oleju nazywane ciasto salceson. Wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z jabłkami, idealne w jesienny czas.

Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu z kilku składników, które na pewno masz w domu.

Niesamowicie wilgotne, pyszne z mnóstwem jabłek i orzechów. Uwielbiam ten przepis szczególnie w sezonie jesiennym do kubka gorącej herbaty.

Dzięki dodaniu jogurtu i oleju ciasto nie jest suche, a kawałki jabłek podczas pieczenia puszczają sok, który dodatkowo nadaje wilgotności.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA SZARLOTKI I CIASTA Z JABŁKAMI

REKLAMA:

Jeśli nie lubisz orzechów włoskich możesz je zastąpić drobno posiekanymi migdałami.

Polewę do ciasta możesz wykonać z czekolady gorzkiej lub deserowej. Jeśli wolisz słodsze ciasta wykonaj ją z czekolady mlecznej.

Ciasto to typowy jesienny klasyk, który szybko przygotujesz i długo będziesz cieszyć się jego smakiem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CYNAMONKI

MURZYNEK Z JOGURTEM

PROSTE CIASTO DYNIOWE

REKLAMA:
ciasto z jabłkami

CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

SKŁADNIKI:

  • 3 średnie jabłka
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów np. włoskich
  • 3 jajka o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125 ml oleju np. rzepakowego
  • 150 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę, odstawiamy na bok na czas przygotowania ciasta.

Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę przez ok. 7 – 8 minut. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli olej oraz dodajemy jogurt naturalny. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, sodę, cynamon oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy na niskich obrotach mikserem lub łyżką. Na koniec dodajemy jabłka oraz orzechy i mieszamy tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i oblewamy wierzch ciasta równomiernie rozprowadzając.

ciasto z jabłkami
ciasto z jabłkami
ciasto czekoladowe z jabłkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij