Ciasto z jabłkami i orzechami na jogurcie i oleju nazywane ciasto salceson. Wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z jabłkami, idealne w jesienny czas.
Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu z kilku składników, które na pewno masz w domu.
Niesamowicie wilgotne, pyszne z mnóstwem jabłek i orzechów. Uwielbiam ten przepis szczególnie w sezonie jesiennym do kubka gorącej herbaty.
Dzięki dodaniu jogurtu i oleju ciasto nie jest suche, a kawałki jabłek podczas pieczenia puszczają sok, który dodatkowo nadaje wilgotności.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA SZARLOTKI I CIASTA Z JABŁKAMI
Jeśli nie lubisz orzechów włoskich możesz je zastąpić drobno posiekanymi migdałami.
Polewę do ciasta możesz wykonać z czekolady gorzkiej lub deserowej. Jeśli wolisz słodsze ciasta wykonaj ją z czekolady mlecznej.
Ciasto to typowy jesienny klasyk, który szybko przygotujesz i długo będziesz cieszyć się jego smakiem.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI
SKŁADNIKI:
- 3 średnie jabłka
- 2/3 szklanki posiekanych orzechów np. włoskich
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 125 ml oleju np. rzepakowego
- 150 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę, odstawiamy na bok na czas przygotowania ciasta.
Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę przez ok. 7 – 8 minut. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli olej oraz dodajemy jogurt naturalny. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, sodę, cynamon oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy na niskich obrotach mikserem lub łyżką. Na koniec dodajemy jabłka oraz orzechy i mieszamy tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i oblewamy wierzch ciasta równomiernie rozprowadzając.



Bardzo proszę o podanie w gramach ile mąki.
Bardzo dziekuje
Ok. 280 – 290 g
Skorzystałam z przepisu na murzynek-salceson,pychotka ,proponuję tylko połowę 1/2 szklanki cukru,reszta rewelacyjnie wychodzi,lubię piec i zapewniam,że te przepis to strzał w dziesiątkę.
Dziękuję :)
Ciasto wyszło idealne 😉Jest przepyszne -polecam😊
Dziękuję :)
Upiekłam. Bardzo dobre. Zamiast orzechów wzięłam namoczone rodzynki.
Proste ciasto (właśnie siedzi w piekarniku)🥴,więc zobaczymy co z tego wyjdzie
;) daj znać czy smakuje