Proste ciasto dyniowe z puree z dyni na oleju. Wilgotny i pyszny chlebek dyniowy z kilku składników. Idealny wypiek w sezonie jesiennym.
Przepis z dużą ilością puree dyniowego, dzięki czemu długo zachowuje świeżość i ma piękny pomarańczowy kolor.
Do ciasta dodajemy olej roślinny np. rzepakowy lub słonecznikowy.
Jeśli lubisz posmak cytrusowy w wypiekach można dodać startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.
Wierzch ciasta możesz oprószyć cukrem pudrem. Przygotować polewę z serka kremowego i cukru pudru lub oblać roztopioną czekoladą np. deserową.
W wersji bardziej fit cukier zastępujemy w mniejszej ilości erytrolem lub cukrem trzcinowym, a górę możesz obsypać pestkami z dyni, słonecznika lub orzechami włoskimi.
Ciasto jest jednym z najlepszych wypieków dyniowych jakie znam. Aromatyczny, mięciutki i przepyszny.
Koniecznie wypróbuj ten jesienny wypiek.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PROSTE CIASTO DYNIOWE
SKŁADNIKI:
- 400 g puree z dyni – PRZEPIS
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Keksówkę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Puree z dyni przekładamy do miseczki i mieszamy razem z cukrem, jajkami, olejem, ekstraktem z wanilii oraz szczyptą soli. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia (nie mieszamy zbyt długo). Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
ZAINSPIRUJ SIĘ INNYMI PRZEPISAMI Z DODATKIEM DYNI
Super ciasto, szybko sie robi. Łatwe w przygotowaniu. Uwaga! Nie wychodzi pomarańczowe! ;)
Wychodzi tylko zależy jaki rodzaj dyni jest wybierany :)
Ciasto jest przepyszne. Bardzo szybko się robi i pięknie pachnie. Przepis do powtórzenia
Dziękuję bardzo :)
Kolejny Bardzo fajny przepis. Na pewno wypróbuję. Jedna tylko mała uwaga. Cukier trzcinowy nie jest fit. Pozdrawiam