Znajdź swój przepis

Proste ciasto dyniowe

23 września, 2024

Proste ciasto dyniowe z puree z dyni na oleju. Wilgotny i pyszny chlebek dyniowy z kilku składników. Idealny wypiek w sezonie jesiennym.

Przepis z dużą ilością puree dyniowego, dzięki czemu długo zachowuje świeżość i ma piękny pomarańczowy kolor.

Do ciasta dodajemy olej roślinny np. rzepakowy lub słonecznikowy.

Jeśli lubisz posmak cytrusowy w wypiekach można dodać startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.

Wierzch ciasta możesz oprószyć cukrem pudrem. Przygotować polewę z serka kremowego i cukru pudru lub oblać roztopioną czekoladą np. deserową.

REKLAMA:

W wersji bardziej fit cukier zastępujemy w mniejszej ilości erytrolem lub cukrem trzcinowym, a górę możesz obsypać pestkami z dyni, słonecznika lub orzechami włoskimi.

Ciasto jest jednym z najlepszych wypieków dyniowych jakie znam. Aromatyczny, mięciutki i przepyszny.

Koniecznie wypróbuj ten jesienny wypiek.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

JOGURTOWE MUFFINKI DYNIOWE

CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM

FIT CIASTO MARCHEWKOWE

REKLAMA:
ciasto dyniowe

PROSTE CIASTO DYNIOWE

SKŁADNIKI:

  • 400 g puree z dyni – PRZEPIS
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Keksówkę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Puree z dyni przekładamy do miseczki i mieszamy razem z cukrem, jajkami, olejem, ekstraktem z wanilii oraz szczyptą soli. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia (nie mieszamy zbyt długo). Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

ZAINSPIRUJ SIĘ INNYMI PRZEPISAMI Z DODATKIEM DYNI

ciasto dyniowe
ciasto dyniowe

Dołącz do dyskusji

  1. Super ciasto, szybko sie robi. Łatwe w przygotowaniu. Uwaga! Nie wychodzi pomarańczowe! ;)

    1. Wychodzi tylko zależy jaki rodzaj dyni jest wybierany :)

  2. Ciasto jest przepyszne. Bardzo szybko się robi i pięknie pachnie. Przepis do powtórzenia

    1. Dziękuję bardzo :)

  3. Kolejny Bardzo fajny przepis. Na pewno wypróbuję. Jedna tylko mała uwaga. Cukier trzcinowy nie jest fit. Pozdrawiam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij