Znajdź swój przepis

Orzeszki z karmelem

20 września, 2024

Orzeszki z karmelem to przepyszne kruche ciasteczka z kremem na bazie słonego karmelu i mascarpone. Ciasteczka pieczemy w specjalnej patelni lub opiekaczu.

Ciasto na orzeszki można wykonać dzień wcześniej i schować do lodówki. Następnego dnia formować małe kuleczki i opiekać.

Skorupki, które nadziewamy są leciutkie, chrupiące i kruche. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że są jeszcze bardziej delikatne w smaku.

Krem to połączenie słonego karmelu z mascarpone, masła i herbatników. Cudowny, jesienny smak, który wybornie smakuje z kruchymi warstwami ciasta.

Zamiast herbatników możesz dodać lekko podprażone i zmielone orzechy włoskie. Podbiją smak i krem będzie jeszcze lepszy.

REKLAMA:

Orzeszki pieczemy w specjalnej patelni, którą możesz kupić w internecie i przeznaczona jest na płytkę elektryczną lub gaz. Jeśli masz indukcję musisz skorzystać z opiekacza elektrycznego.

Tradycyjnie ciasteczka orzeszki wykonujemy na święta Bożego Narodzenia.

Natomiast jesień sprzyja, aby przygotować je wcześniej i popijać z kubkiem aromatycznej herbaty.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

ORZESZKI Z MLEKIEM W ŚRODKU

CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM

KRUCHE CIASTECZKA

REKLAMA:
orzeszki

ORZESZKI Z KARMELEM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz orzeszków

CIASTO

  • 300 g mąki tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 zimne żółtka (rozmiar L)
  • 170 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

KREM KARMELOWY

SŁONY KARMEL – PRZEPIS

  • 200 g serka mascarpone
  • 60 g masła o temp. pokojowej
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g zmielonych herbatników, ciasteczek Lotus lub innych korzennych ciasteczek

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, żółtka, kawałki masła oraz kwaśną śmietanę. Zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy małe kuleczki nieco większe od orzecha laskowego.

Patelnię do pieczenia orzeszków lub opiekacz mocno nagrzewamy. Wkładamy do każdego wgłębienia kuleczkę i zaciskamy. Pieczemy, aż do zarumienienia z obu stron.

Karmel wykonujemy zgodnie z przepisem powyżej. Gotowy karmel zostawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce serek mascarpone oraz słony karmel. Na koniec dodajemy zmielone herbatniki oraz przesiany cukier puder. Nadziewamy połówkę skorupki i przykrywamy drugą. Gotowe ciasteczka przekładamy do pojemniczka, szczelnie przykrywamy i wkładamy na minimum 2 – 3 godziny do lodówki. Przechowujemy w chłodnym miejscu np. lodówce.

orzeszki ciastka
orzeszki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij