Orzeszki z karmelem to przepyszne kruche ciasteczka z kremem na bazie słonego karmelu i mascarpone. Ciasteczka pieczemy w specjalnej patelni lub opiekaczu.
Ciasto na orzeszki można wykonać dzień wcześniej i schować do lodówki. Następnego dnia formować małe kuleczki i opiekać.
Skorupki, które nadziewamy są leciutkie, chrupiące i kruche. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że są jeszcze bardziej delikatne w smaku.
Krem to połączenie słonego karmelu z mascarpone, masła i herbatników. Cudowny, jesienny smak, który wybornie smakuje z kruchymi warstwami ciasta.
Zamiast herbatników możesz dodać lekko podprażone i zmielone orzechy włoskie. Podbiją smak i krem będzie jeszcze lepszy.
Orzeszki pieczemy w specjalnej patelni, którą możesz kupić w internecie i przeznaczona jest na płytkę elektryczną lub gaz. Jeśli masz indukcję musisz skorzystać z opiekacza elektrycznego.
Tradycyjnie ciasteczka orzeszki wykonujemy na święta Bożego Narodzenia.
Natomiast jesień sprzyja, aby przygotować je wcześniej i popijać z kubkiem aromatycznej herbaty.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
ORZESZKI Z KARMELEM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz orzeszków
CIASTO
- 300 g mąki tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 zimne żółtka (rozmiar L)
- 170 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
KREM KARMELOWY
SŁONY KARMEL – PRZEPIS
- 200 g serka mascarpone
- 60 g masła o temp. pokojowej
- 2 – 3 łyżki cukru pudru
- 100 g zmielonych herbatników, ciasteczek Lotus lub innych korzennych ciasteczek
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, żółtka, kawałki masła oraz kwaśną śmietanę. Zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy małe kuleczki nieco większe od orzecha laskowego.
Patelnię do pieczenia orzeszków lub opiekacz mocno nagrzewamy. Wkładamy do każdego wgłębienia kuleczkę i zaciskamy. Pieczemy, aż do zarumienienia z obu stron.
Karmel wykonujemy zgodnie z przepisem powyżej. Gotowy karmel zostawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce serek mascarpone oraz słony karmel. Na koniec dodajemy zmielone herbatniki oraz przesiany cukier puder. Nadziewamy połówkę skorupki i przykrywamy drugą. Gotowe ciasteczka przekładamy do pojemniczka, szczelnie przykrywamy i wkładamy na minimum 2 – 3 godziny do lodówki. Przechowujemy w chłodnym miejscu np. lodówce.