Najlepszy przepis na słony karmel, który wykorzystasz do ciast, deserów i kremów. Wystarczy kilka składników i gotowy pyszny sos.
Karmel wykonasz tylko 5 prostych składników, które na pewno masz pod ręką w domu.
W mniej niż 15 minut będziesz mogła go użyć i przygotować pyszny krem, polać sernik lub dodać do gofrów lub popcornu.
Idealny, kremowy o aksamitnej konsystencji.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SŁONY KARMEL
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 1 szklanka karmelu
- 200 g cukru
- 2 łyżki wody
- 130 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g masła
- 1/2 – 1 łyżeczka soli np. morskiej
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem na średnim ogniu, aż zacznie być brązowy ok. 8 – 10 minut. Nie mieszamy cukru jedynie możemy lekko przechylić rondelek. Zdejmujemy z ognia i od razu wlewamy śmietanę (uwaga będzie mocno bulgotało) i cały czas mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy masło i ponownie mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy sól i mieszamy. Gotowy karmel jest płynny, ale z czasem zyska bardziej kremową konsystencję.