Znajdź swój przepis

Słony karmel

8 czerwca, 2024
REKLAMA:

Najlepszy przepis na słony karmel, który wykorzystasz do ciast, deserów i kremów. Wystarczy kilka składników i gotowy pyszny sos.

Karmel wykonasz tylko 5 prostych składników, które na pewno masz pod ręką w domu.

W mniej niż 15 minut będziesz mogła go użyć i przygotować pyszny krem, polać sernik lub dodać do gofrów lub popcornu.

Idealny, kremowy o aksamitnej konsystencji.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

GOFRY BELGIJSKIE

SERNIK Z KARMELEM I POPCORNEM

PLACUSZKI Z JABŁKAMI

słony karmel

SŁONY KARMEL

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 1 szklanka karmelu

  • 200 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 130 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g masła
  • 1/2 – 1 łyżeczka soli np. morskiej

PRZYGOTOWANIE:

W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem na średnim ogniu, aż zacznie być brązowy ok. 8 – 10 minut. Nie mieszamy cukru jedynie możemy lekko przechylić rondelek. Zdejmujemy z ognia i od razu wlewamy śmietanę (uwaga będzie mocno bulgotało) i cały czas mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy masło i ponownie mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy sól i mieszamy. Gotowy karmel jest płynny, ale z czasem zyska bardziej kremową konsystencję.

słony karmel
słony karmel

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij