Placuszki z jabłkami z tego przepisu są jednymi z najlepszych jakie jadłam. Do ich przygotowania używamy kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka w zależności jaką opcję lubimy najbardziej. Bardzo przypominają racuchy z jabłkami, ale nie ma tutaj drożdży, a jedynie soda. Są puszyste, wilgotne z chrupiącą skórką. Koniecznie do placuszków dodajemy kwaśne jabłka, wtedy wspaniale kontrastują z lekko słodkim ciastem.
Ciasto na placki powinno przypominać konsystencją dosyć gęstą śmietanę.
Smażymy je na średnio rozgrzanym oleju tak, aby miały czas usmażyć się wewnątrz. Jeśli za szybko będą się rumienić na zewnątrz wtedy pozostaną surowe w środku. Koniecznie po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj oprószone cukrem pudrem.
Placuszki z jabłkami doskonale nadają się na śniadanie, kolacje lub deser. Czasami podaję z lekko kwaśnym dżemem np malinowym.
Uwielbiam je przede wszystkim za smak ciasta, które wykonałam na kefirze i były bardzo smaczne w połączeniu z kwaśnymi jabłkami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki, pancakes.
PLACUSZKI Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 1 duży talerz placków
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 2/3 szklanki kefiru/maślanki/zsiadłego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 średnie jabłka (kwaśne)
* szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę i sodę przesiewamy do miski. Dodajemy kefir, żółtka, cukry, sól i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie mieszając do masy. Ciasto powinno swoją konsystencją przypominać gęstą śmietanę. Na koniec ścieramy jabłka na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju z obu stron ( nie smaż na mocnym ogniu ponieważ będą szybko miały złota skórkę, a wewnątrz będą surowe). Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub dżemem.
Rewelacyjne placuszki powrócił smak z dzieciństwa a moja córcia sobie je bardzo oblubila. uwielbiam Pani przepisy i dziekuje za uśmiech na mojej twarzy ;) pozdrawiam serdecznie.
To ja dziękuję za przemiły komentarz :) Zaglądaj do mnie częściej :)
Pychota!!! Są delikatne, puszyste, a jednocześnie wilgotne w środku :-D dziękuję za przepis – robimy je regularnie :-)
Pyszne placki dawno takich nie jedliśmy.
Fajny przepis!!!!
Racuszki… smak z dzieciństwa. Ciekawy przepis, ja robię z mlekiem – koniecznie muszę spróbować z kefirem
Czytanie Twojego bloga powinno byc zakazane. Mam wolny dzien i co robie? Smaze placuszki z jablkami, ktore wygladaja tak oblednie. W domu taki zapach. Pozdrawiam cieplutko. Kocham jablka. Dzieki za super fajne przepisy.
:) bardzo sie ciesze, ze nie tylko mi smakowały :) mam nadzieje, że będziesz regularnie korzystała z przepisów
Placuszki z jabłkami piekły dla mnie obie Babcie, mam z nimi same dobre wspomnienia :)