Lekka tarta z mascarpone i jagodami idealna na lato. Kruche ciasto, delikatny krem i do tego świeże owoce. Przepyszny deser.
Kruche ciasto możesz wykonać bez dodatku żółtka, dodając więcej wody. Idealne rozwiązanie dla osób z nietolerancją na jajka. Ciasto jest mega kruche, leciutkie i doskonale pasuje pod bazę do przeróżnych kombinacji smakowych. Równie dobrze będzie smakowało na słono.
Krem z mascarpone to jeden z prostszych przepisów jakie znam. Kremówkę i mascarpone łączymy, aż uzyskamy gęsty krem. W tym przypadku nie trzeba używać żelatyny, aby krem się dobrze trzymał ciasta.
Jagody i dżem doskonale pasują do kremu i nadają świeżości. Zamiast dżemu możesz dodać rozduszone jagody i dodać na spód.
Tarta z mascarpone i jagodami to jedno z moich ulubionych połączeń. Koniecznie wypróbuj jej smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jagodami.
TARTA Z MASCARPONE I JAGODAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki tortowej
- 150 g masła, zimnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM Z MASCARPONE:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 4 łyżki dżemu jagodowego
- ok. 3/4 szklanki jagód
PRZYGOTOWANIE :
Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól, kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Do przygotowania ciasta możemy użyć także malaksera. Gotowe. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na kształt formy. Ciasto nawijamy na wałek i przekładamy do formy dociskając do dna i brzegów formy. Owijamy folią i ponownie przekładamy na 30 min. do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 20-25 min do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę oraz serek miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy tylko do połączenia. Spód kruchego ciasta smarujemy dżemem i wykładamy krem śmietankowy. Na wierzch układamy jagody. Gotową tartę możemy schłodzić przed podaniem ok. 1 godz.
A czy kremówki nie należy wcześniej ubić? Jest płynna, po połączeniu z serkiem nie zrobi się z tego płynna masa?
Kremówkę i serek miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem :)
Dziś zrobiłam tą tartę, naprawdę pyszna :) Nie dałam dżemu na spód bo nie miałam i myślę że z nim byłoby 10/10.