Bardzo proste ciasto salceson, które wykonasz w kilka chwil. Wilgotne, czekoladowe z dosyć dużą ilością jabłek. Większość na pewno kojarzy to ciasto, ale w różnych rejonach ma inne nazwy.
Ciasto jest banalnie proste, wystarczy jajka dobrze ubić z cukrem i dodawać stopniowo pozostałe składniki.
Jabłka nadają fajnej wilgotności przez co spokojnie może być przechowywane nawet kilka dni i nie będzie suche.
Idealne w jesienne i zimowe wieczory do kubka herbaty.
Ciasto salceson jest doskonałe na wspólne pieczenie z dziećmi, nie jest skomplikowanie przez co mogą pomagać np. w dodawaniu składników.
Wilgotne, proste i przepyszne ciasto. Czasami zamiast efektownych deserów chcemy zrobić mega proste ciasto i ten przepis zalicza się do nich. Nie ma mowy o zakalcu.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z jabłkami.
CIASTO SALCESON
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 1 szklanka oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 40 g masła
- 70 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 2-3 średnie jabłka (mogą być kwaśne)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem, proszkiem, sodą oraz dodajemy sól. Jajka w temp. pokojowej miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie naprzemiennie dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki i olej. Miksując cały czas na najmniejszych obrotach.
Jabłka kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do ciasta. Keksówkę o wym. 10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy przez około 50-60 min. do tzw suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Masło roztapiamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy ciasto.
Czym można zastąpić jabłka?
Warto pozostac w tym przepisie jednak w przy jablkach. Ewentualnie dobrze będzie smakowało z wiśniami.
Czy w większej keksowce też wyjdzie ciasto ?
tak, ale nizsze
Kakao 2 lyzeczki? A nie 2 łyżki? Ciasto wyszło o wiele jaśniejsze niż na zdjęciu i niż mogłam się spodziewać po „salcesonie”…. no chyba że to tzw „biały salceson”
Świetnie smakuje również z dodatkiem orzechów włoskich :)
Można dać banany?