Ciasto biały lion na jasnym biszkopcie z kremem budyniowym, warstwą ryżu preparowanego z kajmakiem oraz solonymi orzeszkami. Przepyszne, słodkie i lekkie ciasto.
Ciasto na jasnym i lekkim biszkopcie. Warstwa z ryżu preparowanego i kajmaku jest słodziutka i z czasem mięknie. Kolejna warstwa to kremowa warstwa maślano-budyniowa. Całość oprószona posiekanymi orzeszkami solonymi, które przełamują słodki smak ciasta.
Ciasto najlepiej smakuje po jednym dniu w lodówce.
Ciasto lion jest inspirowane znanym batonikiem.
Przepis na wersję klasyczną ciasta lion znajdziesz TUTAJ.
CIASTO BIAŁY LION
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 700 ml mleka
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 250 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ RYŻOWĄ:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 50 g masła, temp. pokojowa
- 70 g ryżu preparowanego
DODATKOWO:
- 3/4 szklanki orzeszków ziemnych solonych, posiekanych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Kajmak miksujemy razem masłem i dodajemy ryż, mieszamy do połączenia. Wykładamy na biszkopt.
500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. Do pozostałego mleka dodajemy przesiany proszek budyniowy i mieszamy. Cały czas mieszając wlewamy do gorącego mleka i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na tzw. puch, dodajemy po łyżce budyń. Połowę kremu wykładamy na warstwę ryżową i przykrywamy biszkoptem. Następnie pozostały krem i posiekane orzeszki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Masło, które mieszamy z kajmakiem ma być miękkie, czy prosto z lodówki?
Masło miękkie w temp. pokojowej :)
Wypróbowałam ten przepis na Sylwestra – bardzo proste w wykonaniu i lekkie ciasto! Dla mnie jest jednak nieco za suche, pomyślałabym o nasączeniu biszkoptu, muszę tylko wymyślić, co najlepiej pasowałoby do smaku kajmaku i kremu budyniowego :)
Polecam dla smakoszy bardzo słodkich ciast.
Dzisiaj robię :)
Ale z budyniem z Pani przepisu na karpatkę z ciemnym ciastem :) zobaczymy jakie cudo wyjdzie ????
Jakiej wagi puszka kajmaku??? I jaki budyn ,z cukrem czy bez??
puszka około 460 g, natomiast budyń bez cukru :)