Znajdź swój przepis

Ciasteczka marchewkowe

10 lutego, 2021

Kruche ciasteczka marchewkowe z orzechami i cynamonem. Smakują jak ciasto marchewkowe. Idealne do herbaty lub kawy.

W ciasteczkach wyczuwalny jest cynamon i lekko orzechowy posmak, natomiast marchewka nie jest wyczuwalna. Jedynie jest widoczna w ciasteczkach.

Idealne dla dzieci lub na deser do pracy. Zmniejszając ilość cukru uzyskamy zdrowszą wersję.

Ciasteczka marchewkowe przechowujemy w szczelnym pojemniku.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.

Ciasteczka marchewkowe

CIASTECZKA MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów np. włoskich, migdałów lub laskowych
  • 150 g masła, zimnego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, zimnej
  • 3/4 szklanki startej marchewki na małych oczkach

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem, proszkiem, cynamonem, przyprawą do piernika. Dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy. Na koniec żółtko, śmietanę i startą marchewkę, szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy połowę ciasta na kilku mm placek. Wykrawamy foremkami ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. do zarumienienia.

REKLAMA:

Ciasteczka marchewkowe

Dołącz do dyskusji

  1. Czy wiadome ile kalorii ma jedno ciastko?

  2. Czy ciastka po upieczeniu są kruche czy miękkie jak ciasto marchewkowe?

    1. aneta Autor says:

      Po upieczeniu kruche z czasem będą miękkie :)

  3. a marchewkę trzeba odsączyć z soku czy taką wilgotną dodać?

    1. aneta Autor says:

      wilgotną :)

  4. Czy można zamienić mąkę na jakąkolwiek pełnoziarnistą a cukier na ksylitol? Ps pytam pod kątem insulinoopornosci.

    1. aneta Autor says:

      raczej tak:)

    2. Elizabeth says:

      Ja dałam ksylitol i jest super

  5. Wszystkie ciasteczka marchewkowe które piekłam do tej pory były miękkie, te wyglądają bardzo chrupiąco ;-)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij