Kruche ciasteczka marchewkowe z orzechami i cynamonem. Smakują jak ciasto marchewkowe. Idealne do herbaty lub kawy.
W ciasteczkach wyczuwalny jest cynamon i lekko orzechowy posmak, natomiast marchewka nie jest wyczuwalna. Jedynie jest widoczna w ciasteczkach.
Idealne dla dzieci lub na deser do pracy. Zmniejszając ilość cukru uzyskamy zdrowszą wersję.
Ciasteczka marchewkowe przechowujemy w szczelnym pojemniku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.
CIASTECZKA MARCHEWKOWE
SKŁADNIKI NA CIASTECZKA:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 250 g mąki tortowej
- 100 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów np. włoskich, migdałów lub laskowych
- 150 g masła, zimnego
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, zimnej
- 3/4 szklanki startej marchewki na małych oczkach
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem, proszkiem, cynamonem, przyprawą do piernika. Dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy. Na koniec żółtko, śmietanę i startą marchewkę, szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy połowę ciasta na kilku mm placek. Wykrawamy foremkami ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. do zarumienienia.
Czy wiadome ile kalorii ma jedno ciastko?
Czy ciastka po upieczeniu są kruche czy miękkie jak ciasto marchewkowe?
Po upieczeniu kruche z czasem będą miękkie :)
a marchewkę trzeba odsączyć z soku czy taką wilgotną dodać?
wilgotną :)
Czy można zamienić mąkę na jakąkolwiek pełnoziarnistą a cukier na ksylitol? Ps pytam pod kątem insulinoopornosci.
raczej tak:)
Ja dałam ksylitol i jest super
Wszystkie ciasteczka marchewkowe które piekłam do tej pory były miękkie, te wyglądają bardzo chrupiąco ;-)