Znajdź swój przepis

Rogaliki z serem

21 listopada, 2023

Rogaliki z serem tzw. 3 składnikowe z posypką cukrową i cynamonem. Niesamowicie pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu rogaliki twarogowe.

Najprostszy przepis na rogaliki, które są tak dobre, że nie poprzestaniesz na jednym.

Mięciutkie, leciutkie i wilgotne w środku z chrupiącą posypką na wierzchu.

Idealne na jesienne wieczory do kubka herbaty.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE

ROGALIKI BUDYNIOWE

KRUCHE ROGALIKI Z MARMOLADĄ

rogaliki z serem

ROGALIKI Z SEREM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 16 niedużych rogalików

  • 250 g mąki tortowej
  • 200 g zimnego twarogu z wiaderka
  • 200 g zimnego masła

DODATKOWO

REKLAMA:
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy twaróg oraz kawałki masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (ewentualnie tłuczkiem do ziemniaków). Następnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na okrąg o grubości 2 – 3 mm. Kroimy na 4, 8 i 16 trójkątów. Zwijamy od szerszej ku węższej części. Obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 18 – 20 minut do zarumienienia wierzchu rogalików.

rogaliki z serem
rogaliki twarogowe
rogaliki twarogowe

Dołącz do dyskusji

  1. Czy powodem, że rogaliki nie wyszły może być użyty ser ricotta?

    1. Możliwe, a co nie wyszło?

    2. Były niedopieczone w środku. Tylko pierwsza warstwa ciasta ładnie się oddzieliła reszta już zakalec.

    3. W takim razie albo ciasto było za grubo rozwałkowane lub za krótki czas pieczenia.

  2. A czy można dać normalny twaróg półtłusty zmielony ?

    1. Tak, musi być tylko dobrze zmielony :)

  3. Piekarnik góra – dół? Czy termoobieg?

  4. Czy mąkę można zamienić na migdałową ?

    1. Można, ale nie całą może pół na pół :)

  5. Czy ser w kostce może być?

    1. Musi być kremowy :)

  6. Jaki ser najlepszy?

    1. Może być Pilos z Lidla :)

  7. Co zamiast serka z wiaderka ? Mieszkam w Niemczech i nie jest łatwo znaleźć taki serek

    1. Może być np. kremowy Philadelphia

  8. Mi nie wyszły, zakalec w środku, często korzystam z przepisów z Pani strony, ale rogaliki niestety nie wypał

    1. Wszystko zależy od użytego sera może był zbyt wodnisty.

  9. Rogaliki wyszły przepyszne 😋 do części jako nadzienie dałam czekoladę, a do pozostałych powidła. Smakują jak z ciasta francuskiego, a pracy nie ma dużo. Posypka z cukru i cynamonu rewelacja 🤩Naprawdę super 🤩

    1. Czy zamiast twarogu można dać serek twój smak naturalny?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij