Rogaliki z serem tzw. 3 składnikowe z posypką cukrową i cynamonem. Niesamowicie pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu rogaliki twarogowe.
Najprostszy przepis na rogaliki, które są tak dobre, że nie poprzestaniesz na jednym.
Mięciutkie, leciutkie i wilgotne w środku z chrupiącą posypką na wierzchu. Idealne na jesienne wieczory do kubka herbaty.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
ROGALIKI Z SEREM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 16 niedużych rogalików
- 250 g mąki tortowej
- 200 g zimnego twarogu z wiaderka
- 200 g zimnego masła
DODATKOWO
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy twaróg oraz kawałki masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (ewentualnie tłuczkiem do ziemniaków). Następnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na okrąg o grubości 2 – 3 mm. Kroimy na 4, 8 i 16 trójkątów. Zwijamy od szerszej ku węższej części. Obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 18 – 20 minut do zarumienienia wierzchu rogalików.
Piekarnik góra – dół? Czy termoobieg?
Góra – dół :)
Czy mąkę można zamienić na migdałową ?
Można, ale nie całą może pół na pół :)
Czy ser w kostce może być?
Musi być kremowy :)
Jaki ser najlepszy?
Może być Pilos z Lidla :)
Co zamiast serka z wiaderka ? Mieszkam w Niemczech i nie jest łatwo znaleźć taki serek
Może być np. kremowy Philadelphia
Mi nie wyszły, zakalec w środku, często korzystam z przepisów z Pani strony, ale rogaliki niestety nie wypał
Wszystko zależy od użytego sera może był zbyt wodnisty.
Rogaliki wyszły przepyszne 😋 do części jako nadzienie dałam czekoladę, a do pozostałych powidła. Smakują jak z ciasta francuskiego, a pracy nie ma dużo. Posypka z cukru i cynamonu rewelacja 🤩Naprawdę super 🤩
Dziękuję :)
Czy zamiast twarogu można dać serek twój smak naturalny?
Tak :)