Znajdź swój przepis

Sernik z bezą

17 listopada, 2023

Sernik z bezą na kruchym spodzie o niesamowicie lekkiej i kremowej konsystencji. Wierzch z chrupiącą i słodką warstwą bezową.

Jeden z pyszniejszych serników jakie jadłam o delikatnej i wilgotnej strukturze. W niczym nie przypomina ciężkich i ceglastych serników.

Spód możesz wykonać jak w przepisie z ciasta kruchego lub ułożyć herbatniki maślane lub zmielić je z masłem i wykonać ciasteczkowy spód.

Warstwa bezowa jest słodziutka, piankowa w środku i lekko chrupiącą na wierzchu. Cudownie smakuje w połączeniu z sernikiem i kruchym ciastem.

Jeden z najlepszych przepisów na blogu.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

PUSZYSTY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU

SERNIK KRAKOWSKI

sernik z bezą

SERNIK Z BEZĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g zimnego masła
  • 2 zimne żółtka
  • szczypta soli

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 60 g budyniu waniliowego w proszku

WARSTWA BEZOWA

  • 5 białek o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (możesz użyć tłuczka do ziemniaków). Następnie dodajemy sól oraz żółtka i zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Dno formy wykładamy kawałkami ciasta i wyrównujemy np. szklanką lub małym wałkiem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia.
W trakcie pieczenia ciasta wykonujemy masę serową. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Twaróg mieszamy trzepaczką razem z cukrem, jajkami, żółtkami, mlekiem, olejem i proszkiem budyniowym. Mieszamy tylko do połączenia składników. Masę wykładamy powoli na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i pieczemy przez ok. 50 – 60 minut do tzw. ścięcia wierzchu sernika.
Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy masę bezową. Białka miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Masę wykładamy na wierzch gorącego sernika ( możemy wykonać lekką falę na wierzchu sernika specjalną łopatką cukierniczą lub widelcem) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150ºC i od razu zmniejszamy do 120ºC i podpiekamy przez ok. 20 – 25 minut. Beza na wierzchu powinna być leciutko różowa na wierzchu. Studzimy i pod przykryciem wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.

sernik z bezą
sernik z bezą
sernik

Dołącz do dyskusji

  1. Ten sernik to sztos, prosty i pyszny. Dziękuję za przepis❤️

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij