Sernik z bezą na kruchym spodzie o niesamowicie lekkiej i kremowej konsystencji. Wierzch z chrupiącą i słodką warstwą bezową.
Jeden z pyszniejszych serników jakie jadłam o delikatnej i wilgotnej strukturze. W niczym nie przypomina ciężkich i ceglastych serników.
Spód możesz wykonać jak w przepisie z ciasta kruchego lub ułożyć herbatniki maślane lub zmielić je z masłem i wykonać ciasteczkowy spód.
Warstwa bezowa jest słodziutka, piankowa w środku i lekko chrupiącą na wierzchu. Cudownie smakuje w połączeniu z sernikiem i kruchym ciastem.
Jeden z najlepszych przepisów na blogu.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PUSZYSTY SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU
SERNIK Z BEZĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g zimnego masła
- 2 zimne żółtka
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 60 g budyniu waniliowego w proszku
WARSTWA BEZOWA
- 5 białek o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego (możesz użyć tłuczka do ziemniaków). Następnie dodajemy sól oraz żółtka i zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Dno formy wykładamy kawałkami ciasta i wyrównujemy np. szklanką lub małym wałkiem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia.
W trakcie pieczenia ciasta wykonujemy masę serową. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Twaróg mieszamy trzepaczką razem z cukrem, jajkami, żółtkami, mlekiem, olejem i proszkiem budyniowym. Mieszamy tylko do połączenia składników. Masę wykładamy powoli na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i pieczemy przez ok. 50 – 60 minut do tzw. ścięcia wierzchu sernika.
Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy masę bezową. Białka miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Masę wykładamy na wierzch gorącego sernika ( możemy wykonać lekką falę na wierzchu sernika specjalną łopatką cukierniczą lub widelcem) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150ºC i od razu zmniejszamy do 120ºC i podpiekamy przez ok. 20 – 25 minut. Beza na wierzchu powinna być leciutko różowa na wierzchu. Studzimy i pod przykryciem wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.
Ten sernik to sztos, prosty i pyszny. Dziękuję za przepis❤️
Dziękuję :)