Znajdź swój przepis

Sernik z brzoskwiniami

19 stycznia, 2023

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście ze słodkim lukrem. Niesamowicie lekki, wilgotny i delikatny jak puszek.

Do masy serowej dodajemy kwaśną śmietanę, dzięki temu sernik jest mega wilgotny i puszysty.

Spód to kruche ciasto, ale równie dobrze możesz zamienić na herbatniki, biszkopty lub rozdrobnione ciasteczka kruche.

Wierzch to lukier z odrobiną soku z cytryny i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie z zalewy lub morele świetnie kontrastują smakiem ze słodkim sernikiem.

Sekretem równego sernika, który zbyt mocno nie opada jest studzenie go w zamkniętym piekarniku, następnie chłodzenie przez kilka godzin w lodówce.

TUTAJ ZNAJDZIESZ INNE MOJE PRZEPISY NA SERNIKI.

sernik z brzoskwiniami

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO NA SPÓD

  • 250 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła zimnego
  • 2 zimne żółtka (rozmiar L)
  • szczypta soli

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu półtłustego zmielonego lub z wiaderka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 7 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2 x opakowanie budyniu śmietankowego w proszku
  • 400 g kwaśnej śmietany o temp. pokojowej

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 – 3 łyżki wody

DODATKOWO

  • 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem cukrem pudrem i proszkiem do miseczki. Dodajemy kawałki zimnego masła oraz sól i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Dno formy wylepiamy ciastem, przykrywamy folią i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut). Następnie dodajemy po łyżce twaróg, przesiany proszek budyniowy i śmietanę. 1/4 masy wylewamy na podpieczony spód.
Następnie wykładamy odsączone z zalewy kawałki brzoskwiń i wylewamy resztę masy serowej. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 60 – 70 minut do zarumienienia skórki. Po upieczeniu sernik zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku (nie otwieramy). Następnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Cukier puder przesiewamy do miseczki i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Smarujemy wierzch sernika i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

sernik z brzoskwiniami
sernik z brzoskwiniami

Dołącz do dyskusji

  1. Śmietana 18% np Piątnicy?

  2. Ciasto jest pyszne, wilgotne, po prostu poezja smaków

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x