Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście ze słodkim lukrem. Niesamowicie lekki, wilgotny i delikatny jak puszek.
Do masy serowej dodajemy kwaśną śmietanę, dzięki temu sernik jest mega wilgotny i puszysty.
Spód to kruche ciasto, ale równie dobrze możesz zamienić na herbatniki, biszkopty lub rozdrobnione ciasteczka kruche.
Wierzch to lukier z odrobiną soku z cytryny i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie z zalewy lub morele świetnie kontrastują smakiem ze słodkim sernikiem.
Sekretem równego sernika, który zbyt mocno nie opada jest studzenie go w zamkniętym piekarniku, następnie chłodzenie przez kilka godzin w lodówce.
TUTAJ ZNAJDZIESZ INNE MOJE PRZEPISY NA SERNIKI.
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO NA SPÓD
- 250 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g masła zimnego
- 2 zimne żółtka (rozmiar L)
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 1 kg twarogu półtłustego zmielonego lub z wiaderka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 7 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 2 x opakowanie budyniu śmietankowego w proszku
- 400 g kwaśnej śmietany o temp. pokojowej
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 – 3 łyżki wody
DODATKOWO
- 1 duża puszka brzoskwiń w zalewie
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem cukrem pudrem i proszkiem do miseczki. Dodajemy kawałki zimnego masła oraz sól i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Dno formy wylepiamy ciastem, przykrywamy folią i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut). Następnie dodajemy po łyżce twaróg, przesiany proszek budyniowy i śmietanę. 1/4 masy wylewamy na podpieczony spód.
Następnie wykładamy odsączone z zalewy kawałki brzoskwiń i wylewamy resztę masy serowej. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 60 – 70 minut do zarumienienia skórki. Po upieczeniu sernik zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku (nie otwieramy). Następnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Cukier puder przesiewamy do miseczki i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Smarujemy wierzch sernika i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Super przepis. Serniczdk bardzo smaczny. Następnym razem jednak zmniejsze ilość cukru o połowę.
Sernik najlepszy jaki zrobiłam. Wilgotny, smak idealny, bałam się kwaśnej śmietany, ale zupełnie niepotrzebnie. Dziękuję za przepis.
Czy można uzyć blachy o wymiarach 25 x 25?
Czy zamiast brzoskwiń można dać rodzynki i na wierzchu zrobić kratkę jak w serniku krakowskim?
Tak :)
Jak piec? Góra dół czy termoobieg? ☺️
Góra – dół :)
Czy taki sernik mozna zamrozic?
Nigdy nie robiłam tego :)
A czy zamiast śmietany można dodać maskarpone i pytanie nr 2 czy brzoskwinie świeże mogą być zamiast z puszki?
Brzoskwinie lepiej jeśli beda z puszki, świeże mogą puścić zbyt dużo soku. Kwaśnej śmietany lepiej nie zastępować w tym przepisie mascarpone ponieważ ma on inną konsystencję.
Niebo❤❤❤ Cudownie puszysty i delikatny. A najlepsze jest to że to mój pierwszy własnoręcznie zrobiony sernik.
Dziękuje :)
Jaki najlepszy sernik z wiaderka?
Z Piątnicy :)
Sernik wyszedl przepyszny :)
Ile trzeba miksować twarog z śmietana?
Tylko chwilkę do połączenia :)
Śmietana 18% np Piątnicy?
tak :)
Ciasto jest pyszne, wilgotne, po prostu poezja smaków