Szybki w przygotowaniu sernik z dynią i kruszonką. Przepyszny spód z ciasteczek imbirowych, sernik z puree z dyni oraz cynamonowa kruszonka. Pyszny deser idealny w sezonie na dynię.
Do przygotowania spodu użyłam zmielonych ciasteczek korzennych speculoos firmy Lotus. Nie są one takie proste w znalezieniu w Polsce, ale możesz je zastąpić innymi kruchymi ciasteczkami korzennymi.
Ciasteczka idealnie będą współgrały z dynią i cynamonem.
TUTAJ znajdziesz przepis na puree z dyni, które wykonasz w bardzo prosty sposób w domu.
Ja nie mieliłam bardzo mocno dyni, ponieważ lubię czuć jej malutkie kawałeczki. Natomiast możesz ją zmiksować na gładki mus. Uzyskasz wtedy bardzo delikatna i jednolitą konsystencję.
Wierzch sernika obsypałam kruszonką z cynamonem, która fajnie chrupała pod zębami.
Sernik z dynią i kruszonką to ciekawa propozycja na jesienny deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK Z DYNIĄ I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka, duże
- 3/4 szklanki puree z dyni TUTAJ przepis
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 250 g zmielonych ciasteczek korzennych np. imbirowych
- 60 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru np. brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 70 g masła, zimnego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Ciasteczka
dokładnie
mielimy,
następnie
dodajmy
roztopione
masło
i
mieszamy,
aż
uzyskamy
konsystencję
mokrego
piasku.
Formę
o
wym.
20×20
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Wysypujemy
ciasteczka
i
równomiernie
rozprowadzamy
dociskając.
Składniki
na
sernik
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Twaróg
miksujemy
razem
z
cukrem
oraz
wanilią.
Następnie
dodajemy
po
jednym
jajku,
puree
z
dyni
oraz
przyprawy.
Wykładamy
na
spód.
Wszystkie
składniki
na
kruszonkę
rozdrabniamy
między
palcami,
aż
powstaną
grudki.
Wykładamy
na
masę
serową.
Pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
50-55
min.
Zostawiamy
do
ostudzenia,
następnie
wkładamy
do
lodówki
na
min.
kilka
godzin.
Komentarze
Pychotka! Bardzo lubię wypieki z dynią!