Znajdź swój przepis

Sernik z dynią i kruszonką

12 października, 2017

Szybki w przygotowaniu sernik z dynią i kruszonką. Przepyszny spód z ciasteczek imbirowych, sernik z puree z dyni oraz cynamonowa kruszonka. Pyszny deser idealny w sezonie na dynię.

Do przygotowania spodu użyłam zmielonych ciasteczek korzennych speculoos firmy Lotus. Nie są one takie proste w znalezieniu w Polsce, ale możesz je zastąpić innymi kruchymi ciasteczkami korzennymi.

Ciasteczka idealnie będą współgrały z dynią i cynamonem.

TUTAJ znajdziesz przepis na puree z dyni, które wykonasz w bardzo prosty sposób w domu.

REKLAMA:

Ja nie mieliłam bardzo mocno dyni, ponieważ lubię czuć jej malutkie kawałeczki. Natomiast możesz ją zmiksować na gładki mus. Uzyskasz wtedy bardzo delikatna i jednolitą konsystencję.

Wierzch sernika obsypałam kruszonką z cynamonem, która fajnie chrupała pod zębami.

Sernik z dynią i kruszonką to ciekawa propozycja na jesienny deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik z dynią

SERNIK Z DYNIĄ I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

REKLAMA:
  • 500 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka, duże
  • 3/4 szklanki puree z dyni TUTAJ przepis
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 250 g zmielonych ciasteczek korzennych np. imbirowych
  • 60 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru np. brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 70 g masła, zimnego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Ciasteczka dokładnie mielimy, następnie dodajmy roztopione masło i mieszamy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
Formę o wym. 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy ciasteczka i równomiernie rozprowadzamy dociskając.
Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Twaróg miksujemy razem z cukrem oraz wanilią. Następnie dodajemy po jednym jajku, puree z dyni oraz przyprawy.
Wykładamy na spód. Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy między palcami, aż powstaną grudki. Wykładamy na masę serową. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50-55 min. Zostawiamy do ostudzenia, następnie wkładamy do lodówki na min. kilka godzin.

sernik z dynią sernik z dynią

Dołącz do dyskusji

  1. Malgorzata H. says:

    Pychotka! Bardzo lubię wypieki z dynią!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij