Szybki w przygotowaniu sernik z dynią i kruszonką. Przepyszny spód z ciasteczek imbirowych, sernik z puree z dyni oraz cynamonowa kruszonka. Pyszny deser idealny w sezonie na dynię.
Do przygotowania spodu użyłam zmielonych ciasteczek korzennych speculoos firmy Lotus. Nie są one takie proste w znalezieniu w Polsce, ale możesz je zastąpić innymi kruchymi ciasteczkami korzennymi.
Ciasteczka idealnie będą współgrały z dynią i cynamonem.
TUTAJ znajdziesz przepis na puree z dyni, które wykonasz w bardzo prosty sposób w domu.
Ja nie mieliłam bardzo mocno dyni, ponieważ lubię czuć jej malutkie kawałeczki. Natomiast możesz ją zmiksować na gładki mus. Uzyskasz wtedy bardzo delikatna i jednolitą konsystencję.
Wierzch sernika obsypałam kruszonką z cynamonem, która fajnie chrupała pod zębami.
Sernik z dynią i kruszonką to ciekawa propozycja na jesienny deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK Z DYNIĄ I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka, duże
- 3/4 szklanki puree z dyni TUTAJ przepis
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 250 g zmielonych ciasteczek korzennych np. imbirowych
- 60 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru np. brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 70 g masła, zimnego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Ciasteczka dokładnie mielimy, następnie dodajmy roztopione masło i mieszamy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.
Formę o wym. 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy ciasteczka i równomiernie rozprowadzamy dociskając.
Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Twaróg miksujemy razem z cukrem oraz wanilią. Następnie dodajemy po jednym jajku, puree z dyni oraz przyprawy.
Wykładamy na spód. Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy między palcami, aż powstaną grudki. Wykładamy na masę serową. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50-55 min. Zostawiamy do ostudzenia, następnie wkładamy do lodówki na min. kilka godzin.
Pychotka! Bardzo lubię wypieki z dynią!