Znajdź swój przepis

Ciasto szpinakowe pole z truskawkami

9 kwietnia, 2019

Wiosenne ciasto szpinakowe pole z truskawkami. Warstwa ciasta szpinakowego, krem truskawkowy oraz zatopione borówki w galaretce. Leciutkie i mocno truskawkowe ciasto.

Szpinak w cieście nie jest wyczuwalny, a jedynie daje soczysty zielony kolor. Ciasto jest wilgotne, niezbyt lekkie z nutką cytrynową.

Warstwa truskawkowa na bazie twarogu, mrożonych truskawek i galaretki jest leciutka i słodka. Mocno czuć smak truskawek, który idealnie pasuje do spodu szpinakowego.

Wierzch to truskawkowa galaretka z zatopionymi borówkami, które fajnie smakują i dają ciekawy efekt.

REKLAMA:

Ciasto szpinakowe pole z truskawkami jest idealne w wiosenny czas. Lekkie ciasto owocowe z pięknymi kolorami. Polecam wypróbować.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze szpinakiem.

Ciasto szpinakowe

CIASTO SZPINAKOWE POLE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

  • 3 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub esencji
  • 120 g szpinaku świeżego

SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 2 x galaretka truskawkowa
  • 700 ml gorącej wody
  • 100 g borówek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. W niewielkiej ilości oleju rozdrabniamy świeży szpinak (mrożony rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody). Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlewamy niewielkim strumieniem olej cały czas miksując na niewielkich obrotach oraz ekstrakt. Dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec łączymy ze szpinakiem. Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i wyrównujemy wierzch ciasta.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Truskawki wkładamy do rondelka z 2 łyżkami wody i gotujemy przez około 5 min. Studzimy i miksujemy. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy zmiksowane truskawki oraz ok. 200 ml płynnej, ale ostudzonej galaretki. Jeśli krem będzie zbyt mocno płynny wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia i wykładamy na ciasto szpinakowe. Układamy na wierzchu borówki i wkładamy na 30 min do lodówki.
Następnie wylewamy pozostałą tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Ciasto szpinakowe Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe Ciasto szpinakowe

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry.
    Czy na pewno w przepisie jest podana właściwa ilość wody do rozpuszczenia galaretek? Wczoraj zrobiłam to ciasto. Dałam o 100 ml mniej wody, masa przed wyłożeniem na ciasto spędziła 3 godziny w lodówce a i tak po wylaniu na ciasto spłynęła bokami na dno formy. W rezultacie jest teraz ledwo widoczna i po całej nocy w lodówce bardzo mało zwarta.

  2. Prosze o wyjasnienie jak rozdrobnić szpinak – blenderem? Czy szpinak dodajemy surowy?

    1. Najlepiej rozdrobnic w blenderze :)

  3. Witam.
    Czy masa serowa po stężeniu jest mocno zwarta? Chciałabym przygotować to ciasto na festyn rodzinny i zastanawiam się czy łatwo się je kroi i jest w miarę wytrzymałe?

    1. Ilovebake says:

      Tak, jest zwarta :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij