Wiosenne ciasto szpinakowe pole z truskawkami. Warstwa ciasta szpinakowego, krem truskawkowy oraz zatopione borówki w galaretce. Leciutkie i mocno truskawkowe ciasto.
Szpinak w cieście nie jest wyczuwalny, a jedynie daje soczysty zielony kolor. Ciasto jest wilgotne, niezbyt lekkie z nutką cytrynową.
Warstwa truskawkowa na bazie twarogu, mrożonych truskawek i galaretki jest leciutka i słodka. Mocno czuć smak truskawek, który idealnie pasuje do spodu szpinakowego.
Wierzch to truskawkowa galaretka z zatopionymi borówkami, które fajnie smakują i dają ciekawy efekt.
Ciasto szpinakowe pole z truskawkami jest idealne w wiosenny czas. Lekkie ciasto owocowe z pięknymi kolorami. Polecam wypróbować.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze szpinakiem.
CIASTO SZPINAKOWE POLE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:
- 3 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub esencji
- 120 g szpinaku świeżego
SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 3 łyżki cukru pudru
- 400 g truskawek, świeżych lub mrożonych
- 2 x galaretka truskawkowa
- 700 ml gorącej wody
- 100 g borówek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. W niewielkiej ilości oleju rozdrabniamy świeży szpinak (mrożony rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody). Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlewamy niewielkim strumieniem olej cały czas miksując na niewielkich obrotach oraz ekstrakt. Dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec łączymy ze szpinakiem. Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i wyrównujemy wierzch ciasta.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Truskawki wkładamy do rondelka z 2 łyżkami wody i gotujemy przez około 5 min. Studzimy i miksujemy. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy zmiksowane truskawki oraz ok. 200 ml płynnej, ale ostudzonej galaretki. Jeśli krem będzie zbyt mocno płynny wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia i wykładamy na ciasto szpinakowe. Układamy na wierzchu borówki i wkładamy na 30 min do lodówki.
Następnie wylewamy pozostałą tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Dzień dobry.
Czy na pewno w przepisie jest podana właściwa ilość wody do rozpuszczenia galaretek? Wczoraj zrobiłam to ciasto. Dałam o 100 ml mniej wody, masa przed wyłożeniem na ciasto spędziła 3 godziny w lodówce a i tak po wylaniu na ciasto spłynęła bokami na dno formy. W rezultacie jest teraz ledwo widoczna i po całej nocy w lodówce bardzo mało zwarta.
Prosze o wyjasnienie jak rozdrobnić szpinak – blenderem? Czy szpinak dodajemy surowy?
Najlepiej rozdrobnic w blenderze :)
Witam.
Czy masa serowa po stężeniu jest mocno zwarta? Chciałabym przygotować to ciasto na festyn rodzinny i zastanawiam się czy łatwo się je kroi i jest w miarę wytrzymałe?
Tak, jest zwarta :)