Wiśniowy 3 bit w nowej lżejszej odsłonie z owocami. Ciasto ma trzy warstwy: krem budyniowy, warstwa wiśniowa i krem śmietankowy. Całość przełożona herbatnikami i oprószona posypką czekoladową.
Wiosenną wersję z owocami możesz wykonać również z truskawkami, malinami lub jagodami. W sezonie dodawaj świeże owoce.
Wiśniowy 3 bit jest o wiele mniej słodszy niż ten z warstwą kajmakową. Wiśnie nadają lekkiej kwaśności i w połączeniu ze słodkim kremem budyniowym i śmietankowym sprawiają, że ciasto jest przepyszne.
Przepis jest bardzo prosty i wystarczy zrobić go dzień wcześniej, aby herbatniki miały czas zmięknąć.
TUTAJ znajdziesz tradycyjny przepis na ciasto 3 bit.
WIŚNIOWY 3 BIT
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:
- ok. 400 g wiśni, świeżych lub mrożonych
- 400 ml gorącej wody
- 2 x galaretka wiśniowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 2 x opakowanie herbatników, maślanych
- starta czekolada lub posypka czekoladowa
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
(ew.
nieco
większą)
wykładamy
papierem
do
pieczenia
i
herbatnikami.
400
ml
mleka
podgrzewamy
razem
z
cukrem
i
wanilią.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy
i
cały
czas
mieszając
wlewamy
do
gorącego
mleka.
Gotujemy
na
niewielkim
ogniu,
aż
do
powstania
gęstego
budyniu.
Wierzch
owijamy
folią
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Miękkie
masło
przez
chwilę
miksujemy,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyń.
Gotowy
krem
wykładamy
na
herbatniki
i
przykrywamy
kolejną
warstwą
herbatników.
Galaretki
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Wiśnie
(mrożone
rozmrażamy)
miksujemy
blenderem
na
jednolitą
konsystencję.
Następnie
dodajemy
do
galaretki
i
wkładamy
do
lodówki,
aż
zacznie
tężeć.
Wiśniową
masę,
która
już
jest
gęsta,
ale
jeszcze
nieco
płynna
wykładamy
na
herbatniki
i
przykrywamy
kolejną
warstwą
herbatników.
Na
czas
przygotowania
kremu
ciasto
wkładamy
do
lodówki.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
gęsty
krem,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
powoli
wlewamy
żelatynę.
Wykładamy
na
herbatniki
i
przykrywamy
folią.
Wstawiamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Przed
podaniem
oprószamy
startą
czekoladą
lub
posypką
czekoladową.
Komentarze