Wiśniowy 3 bit w nowej lżejszej odsłonie z owocami. Ciasto ma trzy warstwy: krem budyniowy, warstwa wiśniowa i krem śmietankowy. Całość przełożona herbatnikami i oprószona posypką czekoladową.
Wiosenną wersję z owocami możesz wykonać również z truskawkami, malinami lub jagodami. W sezonie dodawaj świeże owoce.
Wiśniowy 3 bit jest o wiele mniej słodszy niż ten z warstwą kajmakową. Wiśnie nadają lekkiej kwaśności i w połączeniu ze słodkim kremem budyniowym i śmietankowym sprawiają, że ciasto jest przepyszne.
Przepis jest bardzo prosty i wystarczy zrobić go dzień wcześniej, aby herbatniki miały czas zmięknąć.
TUTAJ znajdziesz tradycyjny przepis na ciasto 3 bit.
WIŚNIOWY 3 BIT
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:
- ok. 400 g wiśni, świeżych lub mrożonych
- 400 ml gorącej wody
- 2 x galaretka wiśniowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 2 x opakowanie herbatników, maślanych
- starta czekolada lub posypka czekoladowa
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną (ew. nieco większą) wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i cały czas mieszając wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do powstania gęstego budyniu. Wierzch owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Wiśnie (mrożone rozmrażamy) miksujemy blenderem na jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy do galaretki i wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Wiśniową masę, która już jest gęsta, ale jeszcze nieco płynna wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na czas przygotowania kremu ciasto wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy folią. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy startą czekoladą lub posypką czekoladową.