Szarlotka bezglutenowa na mące kukurydzianej z odrobiną mąki ziemniaczanej. Pyszna, krucha i zarazem delikatna z jabłkami i cynamonem.
Ciasto jest bardzo proste i można je wykonać nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Jabłka do szarlotki najlepiej użyć lekko kwaśnych. Można je lekko poddusić, ale nie jest to koniecznie.
Szarlotka bezglutenowa to przepis idealny dla osób, które wykluczyły z diety gluten. Pyszna, krucha z dużą ilością jabłek.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
SZARLOTKA BEZGLUTENOWA
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 400 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 300 g masła, zimnego
- 1 jajko, zimne
- 1 żółtko, zimne
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1,5 kg jabłek (lekko kwaśnych)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki bułki tartej bezglutenowej lub kaszki kukurydzianej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąki
przesiewamy
razem
z
proszkiem
i
cukrem
pudrem.
Dodajemy
sól
i
kawałki
zimnego
masła.
Siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Dodajemy
żółtka
i
jajko,
dokładnie
wyrabiamy.
Dzielimy
na
dwie
części,
owijamy
folią
i
wkładamy
do
zamrażarki
na
2-3
godz.
Jabłka
obieramy
i
kroimy
na
plasterki.
Skrapiamy
sokiem
z
cytryny
i
mieszamy
z
cukrem
i
cynamonem.
Jedną
część
ciasta
ścieramy
na
tarce
o
grubych
oczkach.
Przekładamy
na
dno
i
lekko
dociskamy.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
15
min.
Następnie
oprószamy
spód
bułką
lub
kaszką
i
dodajemy
jabłka,
ścieramy
pozostałą
część
ciasta.
Pieczemy
przez
około
50
min.
do
zarumienienia
wierzchu.
Podajemy
oprószone
cukrem
pudrem.
Komentarze
Ciasto jest pyszne, ale bardzo, bardzo kruche. Chyba należy dodać więcej masła/żółtek albo śmietany 18 żeby było bardziej zwarte