Ciasto kinder bueno bez pieczenia to prosty i szybki w przygotowaniu deser. Herbatniki, krem czekoladowy, masa mleczna i do tego polewa z zatopionymi orzechami laskowymi. Pycha.
Ciasto jest słodkie z wyczuwalną warstwą mleczną i do tego warstwy czekolady z orzechami, które lekko prażymy.
Orzechy laskowe podprażone na suchej patelni zyskują bardziej wyrazisty i intensywniejszy smak.
Ciasto powinno poleżeć minimum całą noc, aby dało się przekroić na równe kawałki i masa mleczna zastygła.
Ciasto kinder bueno chociaż inspirowane znanym batonikiem to smak nieco różni się od oryginału, ale tutaj nie chodzi o kopiowanie, a jedynie o wykonanie pysznego deseru.
Bardzo polecam wypróbować dla osób, które uwielbiają słodkie i treściwe ciasta.
TUTAJ znajdziesz przepisy na inne ciasta bez pieczenia.
CIASTO KINDER BUENO BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM MLECZNY:
- 450 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki mleka w proszku, pełnego
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki masła orzechowego, niesolonego
DODATKOWO:
- 2 opakowania herbatników, maślanych
- 4 łyżki kopiaste kremu czekoladowego np. nutella
- 1/3 szklanki mleka
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- ok. 100 g orzechów laskowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w rzędach herbatniki, które na chwilę zanurzamy w mleku. Krem czekoladowy lekko podgrzewamy, aby był lekko płynny. Smarujemy herbatniki i przykrywamy drugą warstwą herbatników, które także zanurzamy w mleku.
250 ml śmietanki przelewamy do rondelka o grubym dnie razem z cukrem, masłem. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników, następnie dodajemy przesiane mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Powinien powstać gęsta mleczna masa przypominająca budyń. Odstawiamy, aż do całkowitego wystudzenia.
Mascarpone miksujemy razem z 200 ml kremówki, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodajemy masło orzechowe oraz po łyżce masę mleczną. Wykładamy na herbatniki i ponownie układamy warstwę nasączonych w mleku herbatników.
Orzechy prażymy na suchej patelni, aż skórka zacznie pękać. Studzimy i pocierając usuwamy skórki. Mielimy lub drobno siekamy.
Kremówkę na polewę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy czekolady i mieszamy do połączenia. Orzechy wykładamy na herbatniki i polewamy płynną czekoladą. Wkładamy d lodówki na całą noc. Przed podaniem można ciasta wyjąć z lodówki na 15 min, aby dało się łatwiej kroić.
Czy jest konieczne to mleko w proszku czy można je zastąpić zwykłym mlekiem albo czymś innym?
W tym przepisie mleko w proszku jest koniecznie :)
Tak o 1/3 :)
Czy aby na pewno Tylko 4 łyżki tego kremu czekoladowego? Na zdjęciach z ciastem wydaje się ,że jest to więcej. Proszę o odpowiedź , gdyż chciałabym to zrobić.
Takie mocno kopiaste 4 łyżki wystarczą :)